IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 август

07:57 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 август

Конкуренцията в застраховането изпреварва тази в осигуряването

в. Дневник

Българският общозастрахователен пазар е много по-конкурентен в сравнение с тези на допълнителното пенсионно и здравно осигуряване, които са с много по-висока концентрация на първите компании в сектора. Това показва измерване на Комисията за финансов надзор (КФН) към първото тримесечие на годината чрез индекса на Херфиндал-Хиршман. Индексът показва относителния дял на участниците на пазара, като по-високите стойности са по-близки до монополните състояния, а по-ниските - до пазари със силна конкуренция и слаба концентрация на единични участници. База за изчисление на индекса са позициите на първите четири дружества във всеки от секторите на небанковите услуги.

"Апис" води преговори за продажба

в. Дневник

Един от лидерите на пазара на правноинформационни системи в България - "Апис", води разговори за продажба на бизнеса си, научи "Дневник". Информацията потвърди и собственикът й Васил Христович. Водим разговори за продажба, но те са конфиденциални, защото все още са във фазата на обсъждане, каза той, без да посочи имена на компании, с които преговаря. Той допълни, че преговорите с холандската компания "Уолтър Скувър" преди две години вече са затворена страница. "Предложиха да купят 80% от бизнеса ни, а след две години да изкупят всичко. Искаха целия български пазар. Преговаряха и със "Сиела", но преговорите там също се провалиха", каза Христович.

Товарните жп превози поскъпнаха

в. Новинар

Българската държавна железница (БДЖ) увеличи цената на всички превози на товари с влак с 10,5% от 15 август. Поскъпването може да доведе до допълнителен натиск върху цените на стоките, които се превозват по железния път, коментираха спедитори и товародатели. Те били изненадани от увеличението, защото имат сключени договори за превозите. Причината за поскъпването е, че цената на електроенергията, която се използва за движение на влаковете, се увеличи с около 15% от 1 юли, коментираха от БДЖ.

Инспектори установиха, че нямало ценови скок

в. Новинар

Огромни разлики в цените на един и същ продукт по магазините е установила Комисията по търговия и защита на потребителите (КЗП). Килограм пилешко месо например може да се купи между 2,90 и 10,40 лв. Липсата на информация у потребителите създава погрешна представа за ценови скок на целия пазар, е становището на комисията. В много случаи ставало въпрос за увеличение на отделни стоки в отделни вериги. Проверени са били 13 вида основни хранителни продукти.

"Белла България" планира да прави верига от закусвални

в. Дневник

Българската компания за производство на храни "Белла България" планира да създаде верига от закусвални. Информацията беше потвърдена от компанията. Очаква се първите заведения да бъдат готови през следващата година. Действително от няколко месеца разработваме проект за верига заведения за бързо хранене, каза Мая Герасимова, която е маркетинг мениджър на "Белла България". От компанията съобщиха, че веригата ще бъде франчайзинг и ще се управлява от подизпълнител. Проектът се разработва заедно с гръцки консултанти.

Гергов кани Русия за партньор на панаира

в. Стандарт

Русия ще бъде поканена за страна партньор на Есенния панаир през 2008 година. Това съобщи изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов. Инициативата е част от програмата за Годината на Русия в България, която ще бъде 2008-а. Поканата е поредната стъпка от стратегията на панаира да развива интензивни контакти с всички региони, където българският бизнес би могъл да намери пазари и партньори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още