IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съюзът на данъкоплатците иска обяснения за плоския данък

Все още не е съвсем ясно каква е точната визия на управляващите по въпроса

16:48 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Съюзът на данъкоплатците иска обяснения за плоския данък

Правителството, в открита дискусия и пред специалисти, да изложи ясна концепция за въвеждането на „плосък“ данък. За това призоваха представители от Съюза на данъкоплатците в България (СДБ).

Все още не е съвсем ясно каква е точната визия на управляващите по въпроса, а въвеждането на този данък ще доведе до промяна в редица закони, допълниха от съюза.

Въвеждането на „плосък“ данък трябва да доведе до намаляване на данъчно-осигурителната тежест за хората, каза Георги Лазаров, заместник - председател на съюза. Практиката в други държави показва, че чрез въвеждането на такъв данък се увеличава събираемостта на данъците, доходите излизат "на светло" и намаляват данъчните измами, каза Олег Димов, председател на СДБ, цитиран от БТА.

По думите му „плосък“ данък има в близо 20 държави, от които 18 са бивши социалистически страни. Най-големият минус на „плоския“ данък е, че въвеждането му не се отразява еднакво на всички данъкоплатци, няма равнопоставеност за всички и елиминира необлагаемия минимум, обясни той. Такъв данък облагодетелства хората с високи доходи.

Положителната страна на такъв данък е, че стимулира хората да плащат данъците си, намаляват данъчните измами и възможностите за данъчна корупция, допълни Димов. Предполага се, че такъв данък ще доведе до повишаване на икономическия растеж, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още