IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ спира тока на Мини Бобов дол на 30 август, ако не си платят дълга

Към 31 юли дългът на Мини Бобов дол за електричество е 5,55 млн. лв.

13:14 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ спира тока на Мини Бобов дол на 30 август, ако не си платят дълга

ЧЕЗ България ще ограничи и евентуално ще спре подаването на електроенергия за Мини Бобов дол ЕАД, ако не се постигне споразумение за изплащането на задълженията на дружеството към ЧЕЗ, обяви на пресконференция ръководителят на компанията за България Любош Павлас.

Той посочи, че към 31 юли дългът на Мини Бобов дол за електричество е 5,55 млн. лв. Ако до 30 август до 8:30 часа сутринта, тези задължения не бъдат заплатени или поне не бъде подписано споразумение за разсрочването им, започва ограничаване на подаването на електроенергия към предприятието.

Технически това трябва да стане чрез изключване на определени изводи на подстанция Бабино, която е собственост на НЕК. От ЧЕЗ вече са подали заявка за такова изключване, която обаче при положителен развой на нещата може да бъде изтеглена до 30 август сутринта.

От ЧЕЗ подчертаха, че са водили интензивни преговори с ръководството на Мини Бобов дол, в част от които е участвало и ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката, което е собственик на отдаденото под наем дружество, в лицето на заместник-министри.

Последната вноска за ползвана електроенергия от Мини Бобов дол е била в началото на май в размер на 50 хил. лв. Тогава задълженията на минното предприятие са били 4,1 млн. лв.

От ЧЕЗ напомниха, че през 2003 и 2005 г. е имало изпълнителни листове срещу Мини Бобов дол за незаплатена електроенергия на обща стойност около 900 хил. лв.

Общите задължения, които имат потребители – фирми и абонати – към ЧЕЗ България, снабдяваща с електричество София, София област и Плевен, към момента са 50 млн. лв. Само на територията на столицата несъбраните вземания са в размер на 13 млн. лв.

На територията на София и София област най-големите фирми длъжници към ЧЕЗ са около 20, които дължат общо около 11,5 млн. лв. Сред тях са три болници, ВИК дружества и тролейбусен транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още