IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Quadrant купува Агрима съвместно с Pepsi Americas за 10 млн. евро

Сделката вече има одобрението на Комисията за защита на конкуренцията

18:34 | 15.08.07 г.
Quadrant купува Агрима съвместно с Pepsi Americas за 10 млн. евро
Регистрираната в Кипър Quadrant European Beverages (QEB), собственост на израелския бизнесмен Ели Давидай, ще придобие българския дистрибутор на безалкохолни напитки Агрима, съвместно с Pepsi Americas, за около 10 млн. евро, съобщава румънският Ziarul Financiar, позовавайки се на запознати източници. Това е първото придобиване на QEB на българския пазар.
 
Според същите източници Давидай ще контролира 80% от Агрима, а останалите 20 на сто ще станат собственост на втората най-голяма бутилираща компания на Pepsi-Cola в света - Pepsi Americas. Очакванията са сделката да приключи до 2 седмици.
 
Пред румънското издание Давидай е отказал коментар по тази информация.
 
Миналия месец Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на 99% от капитала на „Агрима” АД, от страна на Куадрант Юропийн Бевъриджис (България) Лимитид, Кипър. Стойността на сделката тогава не беше уточнена.
 
На българския пазар Агрима продава безалкохолните напитки Pepsi, 7up, Mirinda, Mountain Dew, Prisum, Diva, Aqua Diva, Evervess and Gatorade и е втората по големина бутилираща компания в страната след Coca-Cola.
 
В Румъния лиценза за бутилиране и дистрибуция на Pepsi се държи от регистрираната във Великобритания Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), която контролира 99% от акциите на Quadrant-Amroq Bottling (QAB), производител и дистрибутор на Pepsi в Румъния и Молдова. QABCL също е собственост на Давидай.
 
Pepsi Americas придоби 51% от акциите на QAB миналата година за 98 млн. долара, след като през 2005 придоби 49% от капитала за 51 млн. долара. Стойността на придобиването се увеличава до над 200 млн. долара, като се вземе предвид дългът на QAB в размер на 55,4 млн. долара, обобщава изданието.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още