IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 1600 акта съставени за три месеца на некоректни работодатели

15:55 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Над 1600 акта съставени за три месеца на некоректни работодатели

За три месеца инспектори от Националната агенция за приходите (НАП) от цялата страна съставиха 1656 акта за нарушения на некоректни работодатели. През април, май и юни 4 119 работодатели бяха проверени дали спазват осигурителното законодателство, съобщиха от НАП.

Най-често срещаните нарушения са неначислени работни заплати, начислени възнаграждения, но непреведени задължителни осигурителни вноски, липса на заповеди за освобождаване на наети, неподадени уведомления за прекратяване на договорите и др.

Едно от основите нарушения е неспазването на новата разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, която влезе в сила от 1 януари 2007 г. Тя гласи, че когато заплатите са начислени, дори и да не са реално изплатени, работодателят е длъжен да превежда осигурителните вноски до края на месеца, при който е извършено начисляването.

Другото често срещано нарушение е неспазването на Закона за счетоводството за текущо начисляване на работната заплата. Инспекторите на НАП са установили, че в някои случаи работодателите правят начисленията през месеца, когато имат възможност да внесат дължимите осигурителни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още