IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еколози: Заради забавяне на МОСВ закъсняват плащанията по Натура 2000

"Причината е в липсата на заповеди за обявяване и планове за управление на защитените зони от Натура 2000”, обясни Янка Казакова, ръководител на програма „Природа и просперитет” във WWF Дунавско-Карпатска програма

14:12 | 15.08.07 г.
Еколози: Заради забавяне на МОСВ закъсняват плащанията по Натура 2000
Заради забавяне на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) собствениците на земи и гори от европейската екологична мрежа Натура 2000 ще получат със значително закъснение полагаемите им се компенсации, предупредиха от международната природозащитна организация WWF.

„Причината е в липсата на заповеди за обявяване и планове за управление на защитените зони от Натура 2000”, обясни Янка Казакова, ръководител на програма „Природа и просперитет” във WWF Дунавско-Карпатска програма.

След проведени консултации с представители на Главна дирекция „Земеделие и селски райони” на Европейската комисия Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП) е решило да отложи компенсаторните плащания по мерки 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи” и 224 „Плащания по Натура 2000 за гори”.

Плащанията ще се извършат, след като МЗП официално уведоми Европейската комисия за готовността за прилагането им, което означава наличие поне на заповеди за обявяване на места от екологичната мрежа Натура 2000.

Дотогава бюджетът на двете мерки ще бъде прехвърлен към бюджета на мярка 214 „Агроекологични плащания”.

„Това означава, че въпреки забавянето ползвателите на земи и гори в Натура 2000 ще могат да получат плащания за същите земи, но по мярка „Агроекологични плащания”. Тази мярка обаче не предоставя плащания на всеки кандидат, а само на онези, които се ангажират да извършват целенасочени действия за опазването на ценните видове и местообитания. Това е по-сложно и свързано с допълнителни изисквания”, коментира Казакова.

МОСВ все още не е обявило нито една от зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000, като обявяването само на няколко зони няма да е достатъчно, за да започнат компенсаторните плащания по програмата, твърдят от WWF.

Българските власти работят със закъснение по Натура 2000, като списъкът с местата в мрежата беше изпратен на ЕК с три месеца по-късно от предвидения срок, припомнят еколозите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още