IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитров: Нормативно признатите разходи за свободните професии ще са 25%

Според новия икономически министър ако има травма от въвеждането на плоския данък, тя ще е за кратко

14:00 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Димитров: Нормативно признатите разходи за свободните професии ще са 25%

Разногласия за размера на плоския данък, който предстои да бъде въведен, няма и той ще бъде 10 на сто. Това каза във Варна новият министър на икономиката Петър Димитров, цитиран от Dnes.bg. Димитров съобщи още, че нормативно признатите разходи за свободните професии ще бъдат 25%.

За премахването на облекченията със семейното подоходно облагане икономическият министър посочи, че по-разумният вариант е да се увеличат детските добавки.

„Явно, че цените и доходите няма да стоят на едно място, но си мисля, че съвсем скоро време доходи под 375 лв. ще са спомен“, каза във Варна По думите му от тази гледна точка дори да има някаква травма от въвеждането на плоския данък, то тя щяла да бъде краткотрайна, но ефектът - дълготраен.

На въпрос кога се очаква да стане това, министърът отговори, че не е врачка, но пазарът си е пазар.

Според него през летните месеци, когато България реално е част от туристическата общност на ЕС, цените скачат, тъй като има платежоспособно търсене.

Аз съм икономист и знам, че цената се определя от търсене и предлагане – не можеш да вдигаш цената, ако не ти купуват стоката”, каза Димитров.

По повод дебатите “за” и “против” плоския данък, министърът на икономиката отговори с въпрос: “Има ли държава с плосък данък, на която икономическото положение се е влошило? Ако има такава държава, аз съм съгласен да анализираме причините и ако тази причина е плоският данък, тогава е естествено да не влизаме в това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още