IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ, ДСК, Булбанк и ОББ създават съвместно дружество за касови услуги

17:27 | 14.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ, ДСК, Булбанк и ОББ създават съвместно дружество за касови услуги
С решение на Софийски градски съд от 10 юли 2007 г. е създадено Дружество за касови услуги АД (ДКУ АД) с акционери Българската народна банка, Банка ДСК, Обединена българска банка и Уникредит Булбанк, съобщават от БНБ.

Капиталът на дружеството е 10 милиона лева, като всеки един от акционерите притежава по 25 процента от капитала.

Бизнеспланът на ДКУ АД предвижда дружеството да започне ефективно да предлага касови услуги от началото на 2008 г. Целта на създаване на дружеството е да предоставя на пазарен принцип касови услуги на търговските банки, гражданите и фирмите в страната, като същевременно спомага за изпълнение на една от основните цели на БНБ за поддържане на сигурността и качеството на наличнопаричното обращение в страната. Предвижда се ДКУ, освен в София, Варна, Пловдив и Плевен, да осъществява дейност и в Бургас.

От 1 септември 2007 г. БНБ ще прекрати да осъществява касови операции с небанкови институции и граждани в регионалните си каси във Варна, Плевен и Пловдив. Мярката се налага поради необходимото технологично време за преустройство на съществуващата материална база и за организацията на работа на ДКУ АД.

След 1 септември гражданите и фирмите ще могат да се обръщат към всяка търговска банка за обмяна на банкноти и монети с изтекъл срок на обмяна, замяна на повредени банкноти и монети и всички други услуги, предоставяни към момента от регионалните касови служби на БНБ във Варна, Плевен и Пловдив.

ДКУ АД ще се управлява от Съвет на директорите в състав: Цветан Манчев – председател, подуправител на БНБ; Емилия Палибачийска – заместник-председател, изпълнителен директор на Булбанк; Розалина Нацева – управляващ директор; Любен Иванов – управляващ директор; Радка Тончева – член, изпълнителен директор на ОББ; Мирослав Вичев – член, изпълнителен директор на ДСК; Ирина Марцева - член, главен секретар на Асоциацията на банките в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още