IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две хиляди лева на сезон са необходими за чиста вода в басейн

08:42 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Две хиляди лева на сезон са необходими за чиста вода в басейн
Общо 13 басейна във Варна и комплексите са били временно затваряни от Регионалната инспекция по опазване и контрол върху общественото здраве (РИОКОЗ) от началото на лятото. Седем от тях вече са отстранили нередностите, другите обекти още не са и продължават да бъдат затворени.

Специалистите от РИОКОЗ Варна контролират общо 262 басейна. Те твърдят, че в сравнение с миналата година отклоненията от нормите в качеството на изследваните води е намаляло наполовина. Конкуренцията явно се явява естествен регулатор и от това определено печели здравето на всеки посетител в басейните. В този смисъл можем и да сме оптимисти за тенденцията, защото строежите на басейни ще продължават.

За да изглежда водата в басейна кристална, е необходимо използването на препарати за почти 2 хиляди лева на сезон, като хлорирането и химизацията са задължителни. В този смисъл поддържането на даден басейн е изключително скъпо занимание, предвид не толкова използването на голямото количество вода, колкото до химическата поддръжка, необходима за хигиената в басейна.

Проблемите с експлоатацията на басейните започват още от архитектурния им замисъл и оборудването, за да се стигне до мястото на оттичане и мениджмънта.

По басейните няма постоянен контрол, а процесите, които се извършват във водата са изключително динамични, твърди Рою Роев, който се занимава с поддръжка на басейни и насочва към най-главния проблем. Текущият контрол е задължение на собственика на басейна. Този, който експлоатира басейна е длъжен ежедневно да следи остатъчния хлор и да го вписва в дневник. Два пъти в месеца трябва да занесе проба от басейновата вода за микробиологичен анализ в лабораторията на РИОКОЗ Варна и веднъж на сезон за физикохимичен.

Регионалната инспекция във Варна прави и проверки на място в началото на сезона, две седмици след него, в средата и в края на лятото, а при подаден сигнал извършва и извънредни проверки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още