IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 20 хил. кредита за енергийна ефективност отпуска ЕБВР

Отпуснатите заеми се използват най-много (51 на сто) за подмяна на дограма, 18 на сто - за климатици, и 14 на сто - за топлоизолация.

11:43 | 10.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 20 хил. кредита за енергийна ефективност отпуска ЕБВР
Близо 20 000 български домакинства могат да се възползват от заемите за енергоефективните проекти по кредитна линия на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), чийто срок е удължен до средата на 2008 г. Това е съобщил Минчо Бенов, консултант по програмата за кредити за енергоефективни проекти, цитиран от БТА. От 2005 г. досега подобни заеми са отпуснати на 10 000 домакинства на обща стойност 30 млн. лева.

Потребителите на енергийните заеми са главно в големите градове, където масовото строителство на жилища е панелно. Не липсва обаче и интерес към такова финансиране и от страна на собствениците на еднофамилни домове.

Отпуснатите заеми се използват най-много (51 на сто) за подмяна на дограма, 18 на сто - за климатици, и 14 на сто - за топлоизолация. Предпочитаният от потребителите размер на заема е около 3000 лева със срок на погасяване - три години. Ако такъв заем се върне за три години при 20-на сто възстановяване на средствата от фонда за безвъзмездно финансиране към кредитната линия на ЕБВР, заемът на практика става безлихвен, обяснява Бенов. Дори погасяването на заем да се разсрочи за пет години, лихвата по него ще е по-ниска от обичайната пазарна лихва за потребителски заем, са пресметнали от ЕБВР.

Общият размер на кредитната линия на ЕБВР е 50 млн. евро и заемът ефективно работи в България от края на 2005 година. Сега линията се обслужва от шест банки, като най-новите са Булбанк и Прокредитбанк. Международният фонд "Козлодуй" пък изплаща 20-процентната безвъзмездна помощ в рамките на заема.

Един клиент може само веднъж да се възползва от финансиране по тази кредитна линия, е уточнил Минчо Бенов. Клиентът сам избира фирмите, които ще направят енергийните подобрения, както и от коя точно банка да поиска заема. След сключването на договора за заема клиентът разполага с четири месеца, в които трябва да завърши проекта. След това представя финансовата документация за извършените ремонти, което е основание за възстановяване на 20% от заема.

Експертите на програмата проверяват на място около 8% от кредитополучателите. Според изискванията за отпускане на кредита, при установени разминавания между декларираното в проекта и реализираното, двадесетте процента. Досега има само няколко такива случаи, по думите на Бенов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още