IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсим работници от Македония, те се оплакват от ниско заплащане

В офертата към македонски студенти се посочвало, че месечното заплащане ще бъде от 150 до 200 евро

15:03 | 09.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Търсим работници от Македония, те се оплакват от ниско заплащане

За първи път България потърси работна ръка от Македония. За лятото българи са предложили на македонски студенти работа в хотелите по морето, пише македонският вестник „Вест”.

В офертата се посочвало, че месечното заплащане ще бъде от 150 до 200 евро. Предложението дойде неочаквано, казва Зоран Кочовски, директор на агенция „Коузон”, специализирана за наемане на работа на млади хора и студенти в чужбина. „Това е куриоз и досега не се е случвало. Очевидно, че в България вече се чувства недостиг на работна ръка. Но заплатите, които предложиха, бяха много ниски. Освен това периодът за работа беше много малък, тъй като туристическият сезон в България продължава само до началото на септември“, казва Кочовски.

„Решихме да не им изпращаме студенти и защото нямахме предварителен договор за това и не знаехме условията за настаняване, които българите предлагат. Не знаехме къде ще изпратим студентите”, допълва той.

Търсели се 50-60 студенти, които да помагат в поддръжката на хотелите, в кухнята, както и за организиране на забавления и за поддържане на плажовете.

Не си струва младите хора да ходят на работа в чужбина, ако не получават минимум 300 евро на месец. Макар че им е осигурено настаняването в страната, в която ще работят, те задължително ще похарчат по 100 евро за път и лични нужди”, казва още Кочовски.

Той посочва, че в Гърция студентите печелят по 500-700 евро. Миналата година чрез агенцията на работа там са отишли сравнително малко студенти – около 140, защото имало проблеми с ваденето на визи. Най-вероятно агенция „Коузон” ще включи България в програмата си и ще остави самите студенти да решат дали да отидат на работа там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още