IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Магистрала „Тракия“ минава през 12 археологически обекта край Ямбол

Други девет археологически обектa се намират в зона за добиване на инертни материали за изграждане на автомагистралата между стралджанските села Палаузово и Маленово

13:56 | 09.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Магистрала „Тракия“ минава през 12 археологически обекта край Ямбол

Трасето на автомагистрала "Тракия" ще засегне пряко 12 исторически обекта в околностите на Националния археологически резерват "Кабиле" край Ямбол, каза пред БТА директорът на Регионалния историческия музей Илия Илиев.

Засега археолозите от Ямболския музей са локализирали обектите, които тепърва ще бъдат проучвани чрез сондиране на мястото. Сондажите трябва да покажат къде трябва да търсят и какво могат да открият археолозите при последващи разкопки, допълни директорът на музея.

Други девет археологически обектa се намират в зона за добиване на инертни материали за изграждане на автомагистралата между стралджанските села Палаузово и Маленово. Два от тях вече са проучени от екип на Ямболския исторически музей, останалите ще бъдат разкопавани в зависимост от възникналата необходимост от преместването им извън зоната за добив на строителни материали.

Според Илия Илиев археолозите в района на бъдещата автомагистрала между Чирпан и Карнобат очакват финансиране от Агенция "Пътища", за да започнат мащабно проучване на застрашените археологически обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още