IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

25 млн. лв. преизпълнение на бюджета за полугодието отчита Столична община

За половин година са събрани 22 млн. лв. от такси за издаване на строителни разрешения

13:07 | 08.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
25 млн. лв. преизпълнение на бюджета за полугодието отчита Столична община
Столична община (СО) отчита преизпълнение на бюджета си за полугодието в размер на 25 млн. лв., съобщи на пресконференция заместник-кметът Минко Герджиков. Той посочи, че преизпълнението се дължи главно на събиране на стари задължения от фирми и граждани в размер общо на 21 млн. лв. и превишаване на приходите от такси за строителни разрешения.

За полугодието събраните такси са 22 млн. лв. при заложени за годината 25 млн. лв. През миналата година събраните такси от издаване на строителни разрешения са били само 4,6 млн. лв., тъй като въпросната такса миналата година е била 0,8 лв. на кв.м, докато сега е между 6 и 14 лв. на кв.м, в зависимост от района на строителство.

В същото време заместник-кметът посочи, че има изоставане на размера на приходите, които са заложени за получаване от продажба на общински сгради. При предвидени 20 млн. лв. за полугодието са събрани само 4,5 млн. лв., като за годината е заложено приходите от това перо да бъдат 20 млн. лв. Има затруднения при продажбата на бившата сграда на профсъюзите, която се намира в Горна Баня, поясни Герджиков.

Що се отнася до направленията, в които общината смята да изразходва допълнително бюджетни средства, заместник-кметът открои идеята за закупуване на площадката на Кремиковци, където сега се съхраняват бали с отпадъци и която евентуално ще се използва за строежа на завод за битови отпадъци. Стойността на терена е около 12 млн. лв. Също така общината възнамерява да закупи изцяло зала "Триадица", като общата сума, която ще бъде предложена на собствениците на идеални части от сградата, ще бъде над 800 хил. евро. Общината има намерение да закупи и сградата на детската градина в район Оборище, известна като "къщата на Дупаринов", за която сега се плаща наем.

По предложение на кмета е възможно също около 2 млн. лв. да се използват за отстраняване на щетите от наводненията в столицата, около 1,5 млн. лв. - за почистване на нерегламентираните сметища за строителни материали и поне 0,5 млн. лв. за почистване на речни корита. Предвиждат се и ремонти на общински училища и детски градини. Заместник-кметът Герджиков посочи, че след водените преговори между общината и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са намалени лихвите по заема, който е в размер на 35 млн. евро. От общината са изчислили, че в резултат на това до 2013 година – когато трябва да бъде върнат заемът, ще бъдат спестени от лихви общо 800 хил. евро.

На въпрос на Investor.bg зам.-кметът посочи, че средствата от заема вече са изразходвани за закупуване на автобуси и тролейбуси за градския транспорт. Освен това ЕБВР е предложила да даде нов заем на общината, за което отговорът е бил, че евентуално такъв заем ще се вземе през следващата година, като обаче преговорите ще се водят пряко между фирмите за градски транспорт и банката, но общината също ще участва в тях със свои представители.

Герджиков каза още за Investor.bg, че общината възнамерява предсрочно - още тази година - да изплати взетите кредити от банка Биохим и Райфайзенбанк на обща стойност 58 млн. лв. Тези кредити са използвани за рехабилитация на пътната мрежа.

От общината посочиха, че тази година им е предоставена целева субсидия за капиталови разходи от държавата в размер на 20 млн. лв., главно за строеж на метрото и още 750 хил. лв. - за рехабилитация на Цариградско шосе. Общинските средства за текущи пътни ремонти тази година са близо 21 млн. лв., а за основни ремонти – 14 млн. лв. Общият бюджет на община София за 2007 година е 750 млн. лв., а миналата година е бил 600 млн. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още