IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 август

08:19 | 08.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 август
Нов акциз ще удари пушачите по джоба, "Виктори" ще стигне 3.40
в. Дневник

Увеличението на акцизите, предложено от Министерството на финансите за догодина, е поне 8% за горивата и 33% за цигарите, научи "Дневник" от депутати от управляващата коалиция. На срещата в "Евксиноград" преди десет дни министър Пламен Орешарски е представил вариант за нарастване на акциза върху безоловния бензин, газьола, керосина, кокса, въглищата, тока и цигарите, като най-сериозен е ръстът при тютюневите изделия, а най-малък е за бензините. Така литър бензин от догодина ще поскъпне средно с 5 ст., докато кутия от най-продаваната марка цигари "Виктори" ще стане 3.40 лв. вместо сегашните 2.60 лв.

Заради споровете около въвеждането на плоския данък върху личните доходи не се е стигнало до обсъждане на новите ставки, обясниха участници в срещата. Очаква се те да бъдат приети до края на август.

Красимир Гергов прави два хотела в София
в. Дневник

Рекламният бос Красимир Гергов в съдружие със собственика на срутилата се сграда на столичната улица "Алабин" Георги Кирчев правят два нови хотела в София, показа проверка на "Дневник". Красимир Гергов потвърди информацията. Единият от хотелите се намира на ул. "Солунска" и е пред завършване. Другият трябва да е готов до година и половина и ще се намира в старата сграда на музикалното училище на ул. "Оборище". Инвеститор и в двата хотела е компанията "Кардеа", в която Гергов и Кирчев държат по 25%, показва фирменият регистър ДАКСИ. Съсобственици са и други хора, с които двамата имат общ бизнес в още компании.

Хотелът на "Солунска" се намира на мястото на бивше кино. Сградата е наша собственост, потвърди във вторник Гергов. Първоначално на нейното място е трябвало да бъде построен търговски център на три етажа, но след пожар преди няколко години сградата е срутена до основи и на нейно място се появява шестетажен хотел. Името на комплекса е "Трейшън хотел" (Thracian Hotel) и ще е част от международната верига "Бест уестърн" (Best Western). Обектът трябва да бъде открит до началото на ноември и ще е в категорията на четиризвездните бизнес хотели.

Държавата най-после призна, че има спекула
в. Сега

След шоковото поскъпване на почти всички хранителни стоки през последните седмици вчера комисията "Антиспекула" най-сетне успя да се събере и установи очевидното - стоките в магазините поскъпват и заради спекула. "Има явни елементи на спекулативно поскъпване на някои стоки, но при други има обективни причини като международните цени, поскъпването на електроенергията и конюнктурата от членството ни в ЕС", заяви Веселин Божков, зам.-шеф на КЗК и член на Комисията за наблюдение на цените. Сред факторите Божков нареди и нарастването на работната заплата, което стимулира търсенето.

Членове от комисията дадоха и примери за спекула. Няма причина за увеличение на цената на олиото сега, защото в момента се преработва слънчоглед от миналата реколта. Освен това добивите тази година ще са около 800 000 т., а само половината от това количество е необходимо за потреблението в страната ни", уточниха те.

"Дървообработване ВТ" излиза на борсата декември
в. Дневник

"Дървообработване ВТ" се очаква да излезе повторно на борсата към декември 2007 г. В момента инвестиционният посредник "Първа финансова брокерска къща" подготвя проспекта за първичното публично предлагане на компанията, който се очаква да е готов в края на октомври или началото на ноември, заяви изпълнителният директор и акционер Атанас Василев. Компанията вече обяви в Държавен вестник първоначалното увеличение на капитала от 828 хил. лв. на 3.3 млн. лв. със средства от фонд "Резервен", след което ще направи публично увеличение.

Планираната емисия за първичното предлагане вероятно ще е в рамките на 1.3 млн. нови акции, но все още се прави оценка на компанията и допълнителни параметри ще станат ясни по-късно, поясни Василев. "Дървообработване ВТ" излиза на борсата с цел развитие на предприятието и финансирането на голям съвместен проект с международната мебелна компания ИКЕА (IKEA). Проектът е за производство на фотьойли и столове от слепени детайли, които ИКЕА ще изкупува в следващите четири години. В момента се монтира оборудването за производството им, което се очаква да започне през септември. Основната част от инвестицията в оборудване за проекта е на самата ИКЕА с около 80% и 4.5 млн. лв., а участието на "Дървообработване ВТ" е около 20%, или между 2.5 и 3 млн. лв., поясни Василев.

Прокурори пак ровят по сделката “Тракия”
в. Стандарт

Полицаи, придружени от прокурор, са изискали от строителното министерство нови документи по сделката за концесията на магистрала "Тракия". Униформените за втори път стъпват във ведомството, след като през юни прибраха договора за стопанисване на аутобана с българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД и анекса към него. Магистратите са започнали проверка по законността на сделката още на 23 май. Преписката е заведена с номер 1850 в столичната Градска прокуратура с наблюдаващ Веско Найденов. Проверката е в "разгара" си, обясни прокурорът от Софийска градска прокуратура Роман Василев. Той обаче отказа да коментира дали обвинителите сами са се сезирали, както и кога ще приключи проверката.

Общинари вдигат данък сгради
в. Стандарт

Общинските съвети сами ще определят колко да плащаме за данък сгради, научи "Стандарт". В специален закон само ще се определят минимален и максимален размер на данъка. Експерти в Министерството на финансите вече подготвят закона. С последните промени в Конституцията на България се даде право на общините сами да решават колко да плащаме за всички местни данъци и такси. Остава тези промени да се облекат в закон. Целта е общините да имат по-голяма свобода да управляват парите си и да налагат налози, които са най-подходящи за местните жители.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още