IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на компютри у нас „се влачи“ с годишен ръст от едва 3,5%

Близо 16 млн. компютри на стойност над 14 млрд. долара са били продадени миналата година в Централна и Източна Европа

18:44 | 07.08.07 г.
Пазарът на компютри у нас „се влачи“ с годишен ръст от едва 3,5%

Най-бавен ръст на пазара на персонални компютри в Централна и Източна Европа за миналата година се отчита в България и Румъния – съответно едва 3,5% и 5,9% на годишна база, сочи проучване на IDC.

Общо пазарът в региона е нараснал с близо 23% като обем и почти 25% като стойност до 16 млн. компютри на стойност над 14 млрд. долара.

Най-бързо се развива украинският пазар, който нараства почти два пъти по-бързо от средния темп за региона.

Русия е най-големият пазар в ЦИЕ, като формира над 46% от продажбите на компютри през миналата година. На второ място е Полша с 15 на сто, а на трето – Украйна с по-малко от 10% от общия пазар.

Пазарът в региона като цяло е силно фрагментиран, като нито една компания не успява да постигне над 8% от общите продажби.

Осем от десетте най-големи компании като реализирани продажби са международни компании, сред тях първите три са HP, Acer и Asus, които генерират близо 19% от общите продажби, но прибират над 25 на сто от приходите.

Настолните компютри са доминиращият продукт на пазар с дял от 70 на сто, постигнат чрез стабилен ръст от над 12% през миналата година.

Обемът на продажби на преносими компютри в региона са разширява бързо, като миналата година е постигнат ръст от 61%. Поръчките на x86* сървъри нарастват с над 16%.

Въпреки че лаптопите остават двигателят на ръста в региона през миналата година, настолните компютри доминират на пазара. Все още има големи разлики между страните. В Чехия, Унгария и Словакия например лаптопите настигат бързо и почти се изравняват с настолните компютри, защото компаниите засилиха интереса си към потребителския пазар. Същевременно в Русия, Украйна и Румъния лаптопите формират по-малко от една четвърт от всички продажби“, коментират от IDC.

Очакванията са пазарът да се забави леко, но да остане силен в близките години. Продажбите на лаптопи ще нараснат над 2,5 пъти до 2011 г., прогнозират още от IDC.

*x86 е общо наименование на микропроцесорна архитектура, характеризираща се с пълна софтуерна обратна съвместимост. Към момента тя доминира на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още