IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 август

07:36 | 07.08.07 г.
Преглед на печата за 7 август
Съдът угаси звездите на "Хилтън"
в. Дневник
 
Софийският "Хилтън" вече окончателно е без звезди след като загуби делото срещу Държавната агенция по туризъм за отказа й да категоризира обекта с мотива, че не отговаря на минималните изискания за луксозния клас. Преди дни петчленен състав на Върховния административен съд, който е и последната инстанция за решаването на такива спорове в България, отхвърли жалбата на собственика на хотела "Компания за луксозни имоти". Съдът отне звездите въпреки факта, че от няколко месеца е в сила променена наредба за категоризиране на туристическите обекти, която беше коригирана в услуга най-вече на луксозните обекти.
 
"Алма тур" купи комплекса "Тамплиер" в Банско
в. Дневник
 
Един от най-големите български туроператори - "Алма тур", е новият собственик на апартаментния комплекс "Тамплиер" в Банско. Информацията потвърдиха изпълнителният директор на компанията Любомир Панковски и бившият вече собственик на комплекса Илко Йоцев, който през последните години се занимаваше и с управление на имоти в планинския курорт.
"Тамплиер" е един от първите апартаментни комплекси, които бяха построени в зимния курорт Банско. Той е категоризиран с четири звезди. В по-голямата си част обектът работеше като хотел. Реших да продам хотела поради лични мотиви, обяви Илко Йоцев, който беше зам.-министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски. По думите му в момента той се занимавал с бизнес в сферата на енергетиката и нямал възможността да развива и туристическа дейност.
 
1 милиард евро ще бъдат вложени в пътища за 6 г.
в. Сега
 
1 млрд. евро ще бъдат вложени за ремонт и строителство на пътища и магистрали в идните 6 години. Още толкова ще бъдат инвестирани в развитието на транспортната инфраструктура на страната до 2013 г. Това стана ясно вчера по време на инспекцията на премиера Сергей Станишев и транспортния министър Петър Мутафчиев на строителните работи на жп линията Пловдив-Свиленград.
"Най-голяма част от парите - 989.59 милиона евро от средствата по оперативна програма "Транспорт", ще отидат за строителство и ремонти на шосета. 580 млн. евро са предвидени за железопътната инфраструктура, а 158 млн. евро са отделени за подобряване на условията за корабоплаване", съобщи Нели Йорданова, директор на "Координация на програми и проекти" в транспортното министерство.
 
Иракли може да се бетонира още наесен
в. Сега
 
Инвеститорите в Иракли са готови да започнат строителство в местността още през есента. Това обяви вчера управителят на фирма "Суис пропъртис" Стоян Захариев. Фирмите вече са регистрирали акционерно дружество, което ще се занимава с бъдещата инфраструктура на местността. Преди дни екоминистърът Джевдет Чакъров сне строителния мораториум от 1000 дка в местността, които са отредени за курорт от устройствения план на община Несебър от 1997 г. Всички строителни намерения обаче трябва да минат през специфична оценка, тъй като местността попада в проектозона на екомрежата "Натура 2000".
 
Нов играч на енергийния пазар
в. Стандарт
 
Железниците ще станат електропреносна компания и търговец на ток, научи "Стандарт". Днес се очаква шефът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Антон Гинев да получи от енергийния регулатор лиценз за търговец на ток. Така след либерализацията на пазара от 1 юли инфраструктурната компания може да стане един от играчите на пазара на електричество. Компанията вече има и лиценз за електропреносно предприятие. Той е само за нуждите на НКЖИ и клиента й БДЖ, но превръща дружеството в конкурент на държавната НЕК.
 
Съветват да не плащаме изравнителните сметки
в. Новинар
 
Не бързайте да плащате изравнителните си сметки за парно, защото може да се окажат незаконни. Това заяви Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите по БНТ. Причината е, че срещу първия вариант на новата Методика за дялово разпределение, която влезе в сила през април, е подаден иск във Върховния административен съд. Мотивът е, че тя се прилага с обратно действие за миналия отоплителен сезон. И поправената методика, по която се прави в момента дяловото изравняване, също се прилага за минал период, когато абонатите са ползвали топлоенергия, без да знаят новите правила, по които ще се изчислява тяхното потребление.
 
Варна разпродава общински имоти
в. Дневник
 
Община Варна продава на търг няколко имота в града и курорта Св. св. Константин и Елена. Продажбите са в изпълнение на решения на общинския съвет. Цените на парцелите в зависимост от местоположението тръгват от 150 евро за квадратен метър и стигат до 450 евро. От продажбата на имотите в общинския бюджет трябва да влязат над 15 млн. лв.
Най-атрактивният имот е в курорта Св. св. Константин и Елена. Той е с площ от над 5 дка, но се оказва, че за него няма кандидати. Общинският съвет беше определил началната тръжна цена от 5.025 млн. лв. без ДДС (около 500 евро/кв.м), но първият търг се провалил поради липса на кандидати. Сега цената е намалена с 10% и новата е 4.522 млн. лв., каза Диана Габровска, директор на дирекция "Общинска собственост".
 
Митниците предлагат по-висок акциз за бирата
в. Сега
 
Повишаване на акциза върху бирата е едно от предложенията за повече приходи в хазната, което предлага в своя доклад агенция "Митници". Предложението е обсъдено и на срещата между Пламен Орешарски и производителите и търговците на алкохол в петък, но финансовият министър е дал уклончив отговор, научи "Сега".
За разлика от спада в приходите от акцизи за спиртните напитки увеличението от платения акциз за бирата е близо 14 млн. лв. само през миналата година. Общо от този налог в хазната тогава са влезли 76.8 млн. лв. Повишената консумация на бира, облекчените условия за производство и бутилиране, както и ниският акциз са причините платеният акциз върху бирата да е равен на този върху спиртните напитки, отчитат от митниците.
 
Вкарват влака в прозрачни тунели
в. Стандарт
 
Влаковете ще се движат в прозрачни тунели в районите на населените места. Това стана ясно при посещението на премиера Сергей Станишев и транспортния министър Петър Мутафчиев в Садово. Те инспектираха работата по проекта за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград до турско-гръцката граница. Около тази жп линия ще бъдат вдигнати прозрачни панели за шумоизолация. Плоскостите са по най-модерна технология от плексиглас. С такива се шумоизолират жп линиите в повечето градове на Европа, каза Мутафчиев.

Питаме Брюксел да вадим ли царевица от резерва
в. Новинар
 
Брюксел трябва да разреши дали да се освободи царевица от Държавния резерв, след като земеделският министър поиска разрешение за това, каза Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество". Нито грам от суровината в Държавния резерв не може да се деблокира без разрешението на ЕС. Това е част от европейската политика за регулация на пазарите. Очаква се реколтата от царевица тази година да е много слаба и може да се наложи да се ползва царевица от резерва, съобщи Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още