IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат Варна за европейска столица на културата

Домакинството на европейска културна столица е скъпо начинание, което в голяма степен се финансира от държавата

15:04 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат Варна за европейска столица на културата

Варна да бъде европейска столица на културата, искат представителите на новоучреденото сдружение в града, в което членуват видни лица от сферата на бизнеса и културата. Идеята им е да популяризират фестивалния живот на Варна, който да се отрази благоприятно и върху икономиката.

Така например, когато Лил е бил съпътстващо културна столица на Генуа, в града са били вложени над 60 млн. евро за домакинството си, най-вече в инфраструктурни проекти.

Идеята на проекта “Европейска столица на културата” е за сближаване на европейските народи и подпомагане на културния им диалог. Кандидатите представят виждането си с какво те ще допринесат за обмена между народите, затова подборът на мотото е много важен.

Според председател на УС на сдружение “Варна –столица на културата” Михаил Михов дори Варна да не стане такава столица, във всички случаи градът печели заради участието си в надпреварата.

Домакинството на европейска културна столица е скъпо начинание, което в голяма степен се финансира от държавата, а частният бизнес помага с около 13%.

Кандидатурата на Варна е възможно да бъде одобрена едва през 2019-та година. Дотогава имаме време да изградим и ремонтираме съоръженията, необходими за европейското културно домакинството на Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още