IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аварията на газопровода край Благоевград ще бъде отстранена до 3 денонощия

Във връзка с аварията на българска територия е прекъснато газоподавенето само на потребителите в Петрич

14:33 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Аварията на газопровода край Благоевград ще бъде отстранена до 3 денонощия
Аварията на участък от 10-15 м от газопровода край Благоевград, която възникна около 7:30 часа тази сутрин, ще бъде отстранена в рамките на три денонощия, каза за Investor.bg изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов.

По думите му засега няма признаци, че взривът е причинен умишлено, но специална комисия от експерти на Булгаргаз вече е започнала разследване на място за причините на аварията и предстои тя да се произнесе.

Във връзка с аварията на българска територия е прекъснато газоподавенето само на потребителите в гр. Петрич, но там, особено през летните месеци, потреблението е минимално, каза Димитър Гогов.

Към момента не може да се каже какви ще бъдат финансовите щети за Булгаргаз от неполучени такси за транзит на газ за Гърция, каза още Гогов.

Той посочи, че щетите, свързани с отстраняването на самата авария, по всяка вероятност ще бъдат компенсирани от застрахователите.

На въпрос относно евентуални неустойки на Булгаргаз към Газпром директорът на българската компания коментира, че това зависи от прилагането на съответните клаузи от договора между двете компании. А личното му становище е, че не би трябвало да се плащат неустойки, тъй като аварията е причинена при т.нар. форсмажорни обстоятелства, а не е по вина на Булгаргаз.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още