IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ТЕЦ Варна произведе 54% от планираната за полугодието електроенергия

Причината за ниските резултати от ТЕЦ „Варна“ обясняват с действащата в момента цена на електрическата енергия

12:45 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
ТЕЦ Варна произведе 54% от планираната за полугодието електроенергия
За първите шест месеца на 2007 г. ТЕЦ Варна, собственост на ЧЕЗ България от октомври 2006 г., произведе за енергийната система на страната само близо 990 хил. МВтч електроенергия, т.е. 54% от предварително планираното, се посочва в съобщение от електроцентралата. Има спад на производството съответно и в сравнение със същия период на миналата година - с 27,8%.

Причината за ниските резултати от ТЕЦ Варна обясняват с действащата в момента цена на електрическата енергия, която покрива само около 91% от производствените разходи и принуждава ръководството на централата да поддържа минимално натоварване на мощностите с цел ограничаване на загубите.

Само за първото полугодие на 2007 г. производството на електроенергия е довело до 4,072 млн. лева загуба, сочат изчисления на дружеството. За сравнение, през периода януари - юни 2006 г., когато централата все още е била държавна, за същата дейност е отчетена печалба от 519 хил. лева.

Предвид доброто техническо състояние на блоковете предварителните разчети бяха за 2007 г. ТЕЦ Варна да произведе общо около 4 млн. МВтч електроенергия. В момента прогнозите са производството за годината са то да бъде между 12% и 20% по-ниско от предварителните разчети.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още