IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вълна от поскъпвания на храните в Сърбия заради сушата

По-скромното предлагане накара продавачите да вдигнат цените на някои стоки и с над 50%

09:23 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Вълна от поскъпвания на храните в Сърбия заради сушата
Сушата драстично повлия на тазгодишната реколта, което най-вече ще има за резултат ръст на цените на храните. Плодовете и зеленчуците вече са с до 30% по-скъпи, съобщава на сайта си белградското радио „Б 92“.

След тропическите горещини пазарите в цяла Сърбия обедняха. По-скромното предлагане накара продавачите да вдигнат цените на някои стоки и с над 50%.

Евица Михалевич, директор на сдружението на производителите на плодове и зеленчуци, казва, че къпините, ябълките, прасковите и сливите най-силно са пострадали от горещата вълна и в бъдеще те още повече ще поскъпнат.

Освен поскъпването на плодовете и зеленчуците се очаква и повишаване на цените на хляба, млякото и месото. Освен това поради щетите, причинени от сушата на пролетните култури, се очаква и по-слаба реколта при царевицата, слънчогледа, соята и захарното цвекло, а повишаването на цените на тези суровини и техните преработки тепърва предстои”, казва Михалевич.

Според Олга Чурович, директор на сдружението за промишлени растения, по-високите цени на промишлените растения ще доведат и до поскъпване на нехранителните стоки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още