IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 август

08:05 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 август
Плосък данък с екстри
в. Дневник

От следващата година минималната работна заплата ще е 220 лв. вместо досегашните 180 лв., а нормативно признатите разходи на свободните професии ще са поне 25 на сто. Ще има еднократни компенсации на заплатите в бюджетния сектор, но и отпадане на необлагаемия минимум за доходите на физическите лица, който сега е 200 лв. Това е пакетът от мерки, който ще съпътства въвеждането на плосък данък от 10% върху личните доходи, става известно от интервю на премиера Сергей Станишев пред в. "24 часа". По този начин правителството ще се опита да реши два от най-острите проблеми след въвеждането на единна данъчна ставка - облагането на най-ниските доходи и премахването на присъщите разходи, което би натоварило свободните професии. И двете групи всъщност щяха да загубят от въвеждането на плоския данък в чистия му вид.

Никой няма да бъде ощетен от новото облагане, заяви финансовият министър Пламен Орешарски пред БНТ. За целта хората, които са в първите скали на облагане - с доходи между 180 и 440 лв., ще получат еднократно увеличение на заплатите от 1 януари 2008 г. За свободните професии пък ще се въведат нормативно признати разходи "в размери, които осигуряват еквивалентност на действащото облагане спрямо новото" по думите на Орешарски. Според неофициална информация най-вероятно присъщите разходи за всички дейности ще са 25%, като се разработва и втори вариант, който предвижда те да са 35 и 50%. Според сега действащия закон "отстъпките" тръгват от 10% при договорите за управление, 35% за занаятчии, 50% за актьори и творци и стигат до 70% при авторските права и доход от селско стопанство.

Според Орешарски в последните години у нас беше насадено мнението, че плащаме изключително висок данък, а вижте сега каква е картината - при намаление на данъка до 10 на сто се оказа, че немалко категории се оплакват от този размер, което показва, че те досега са плащали ефективно под 10%. За да няма ощетени от замислената данъчна реформа, правителството смята да запази някои от действащите преференции (като семейно облагане, дарения, застраховки "Живот" и други), за да няма потърпевши.

Визите за САЩ остават
в. Сега

Напразни ще се окажат надеждите на българите за скорошно премахване на американските визи. Подписаният от Джордж Буш закон позволява на гражданите от държави, съюзници на Вашингтон в борбата с тероризма, да влизат в САЩ само с личните си паспорти и да остават там до 90 дни. България засега не отговаря на основното условие - 10% отказ на визи за предходната година. През 2006 г. САЩ са отказали достъп на около 15-16% от кандидатстващите български граждани за визи. Досега прагът за отказ бе 3%.

Макар страната ни да не покрива критериите, тя е сред държавите, споменати от Джордж Буш като потенциални участнички в програмата за безвизов достъп заедно с Румъния, Унгария, Латвия и Полша, които също не се вместват в 10-процентовия лимит.

Ковачки иска да строи ТЕЦ
в. Стандарт

Христо Ковачки става все по-голям играч в енергетиката. Той желае да участва в някои от големите енергийни проекти като този за строежа на нова ТЕЦ в комплекса "Марица-изток", научи "Стандарт". В напреднал стадий са преговорите с чешката компания CEZ за създаване на смесено дружество с Ковачки, с което да кандидатстват за строежа на новата ТЕЦ в "Марица-изток". Идеята е дружеството да бъде 50:50 собственост на "Брикел" на Ковачки и на CEZ. Смесената фирма ще иска да построи от 700 до 1000 MW мощност, като стойността на инвестицията ще бъде между 700 млн. и 1 млрд. евро.

Европарите за регионите отиват в седем града
в. Дневник

София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора ще вземат 60% от европарите по оперативната програмата "Регионално развитие", съобщиха от министерството на регионалното развитие. Промяната в разпределението на средствата е по искане на Европейската комисия, е посочено в съобщението.

Преди това се предвиждаше 86 общини да кандидатстват на равно основание за общо 840 млн. евро по първия приоритет - градско развитие. Сега за седемте големи града са предвидени 503 млн. евро, докато за останалите близо 50 общини с население над 30 хил. души остават 336 млн. евро. Средствата трябва да бъдат усвоени за 7 години.

Олиото ще стигне 4 лв. литъра наесен
в. Сега

Олиото може да поскъпне отново и цената му наесен да стане от 3.60 до 4 лв. за литър, алармира през уикенда Борислав Борисов, шеф на Асоциацията на българските села. Цената на олиото в момента по магазините е от 2.20 до 2.40 лв., докато в началото на годината бе под 2 лева. Новото поскъпване щяло да дойде заради високата стартова цена на новата реколта слънчоглед, която щяла да стигне рекордните 670-700 лв. за тон.

Държавна намеса може да стабилизира пазара на зърно
в. Новинар

Държавата може да се намеси, за да стабилизира зърнения пазар, заяви зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова в предаването "Неделя 150" по БНР. Според нея, ако има дефицит в страната, то той е свързан с предлагането на царевицата. До август цената на зърното ще се стабилизира, каза още Бъчварова. Временното увеличение на цените на зърнените култури заради засушаването не означавало, че хлябът трябва да поскъпне. Зърнопроизводители отрекоха, че високите цени на пшеницата са спекулативни. Според тях има недостиг на зърно в световен мащаб.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още