IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНП Париба купува ДжетФайнанс Интернешънъл*

Придобиването осигурява достъп на БНП Париба до пазара на дребно банкиране в България. Намеренията за евентуално IPO се отменят

10:29 | 03.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
БНП Париба купува ДжетФайнанс Интернешънъл*
БНП Париба, чрез дъщернaтa си компания Сетелем, е в процес на придобиване на ДжетФайнанс Интернешънъл, съобщиха от банката. Сделката предстои да бъде одобрена от компетентните власти.

От Сетелем уточниха, че ще придобият дял от 100% в Джет Файнанс, а не само мажоритарния пакет, който към момента е собственост на AIG.

Засега не можем да коментираме цената на сделката, тъй като това е едно от условията, които сме договорили с продавача. Смятаме, че ДжетФайнанс има стабилен потенциал за растеж, което бе и една от причините за нашия интерес. Също така считаме, че кредитният пазар в България като цяло се развива позитивно и тази тенденция ще продължи и в бъдеще“, заявиха от Сетелем за Investor.bg.

Новите собственици на Джет Файнанс уточниха още, че не смятат да осъществяват първично публично предлагане, тъй като предпочитат да запазят пълен контрол върху компанията. Намерения за IPO бе заявил в интервю за Investor.bg Елвин Гури, изпълнителен директор на ДжетФайнанс.

На въпрос дали след сделката се предвиждат промени в мениджмънта от Сетелем заявиха, че ръководството и екипът на ДжетФайнанс са един от основните активи на компанията и промени за момента не се очакват.

Сетелем е лидер на пазара на потребителски кредити в континентална Европа с повече от 58 милиарда евро в отпуснати заеми и 23 000 служители.

ДжетФайнанс Интернешънъл е създадена през 2001 г. от Елвин Гури и Иван Христанов, който е главeн оперативен директор. Компанията е собственост главно на АIG Investments чрез AIG - New Europe Fund, фонд спонсориран от AIG Capital Partners, Inc.

Фирмата специализира в потребителското кредитиране – има 500 000 клиенти в България, като ръстът на отпуснатите кредити през 2006 г. е 60 на сто.

Дистрибуторска мрежа на ДжетФайнанс Интернешънъл е идентична на разработената от Сетелем, а придобиването осигурява на БНП Париба достъп до пазара на дребно банкиране, се казва още в съобщението.

Това придобиване отразява силното желание на Сетелем да развива бизнеса си в държави с развиваща се икономика и с голям потенциал за растеж. До този момент бизнесът в такива държави носи 15% от нетните приходи на компанията”, заяви Франсоа Вилроа дъо Гало, председател и управител на Сетелем.

БНП Париба е представена в България от 1994 г. като инвестиционната банка обслужва големи и средно големи компании и институции.

*Актуализирано към 12:30 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още