IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варна с метро през 2050 г.

В плана за развитието на морската ни столица е и изграждането на четири моста, единият от които – подвижен

09:50 | 03.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Варна с метро през 2050 г.

Периферната част на община Варна ще се развие по-бързо от централната – това е прогнозата на екипа, изготвил проекта за нов Общ устройствен план (ОУП) на града.

Според направената официална демографска прогноза постоянното население на града до 2030 г. ще достигне половин милион души. Според общинските съветници обаче реалната цифра ще е по-скоро до 2 милиона души, вземайки предвид и временно пребиваващите.

От тези изходни данни е разработен проектът за Общия устройствен план на Варна, представен на общинската сесия, която тече и днес. Основната идея в ОУП е извеждане на транзитния транспорт извън централната част на града.

Трафикът, свързан с пристанищните дейности и товарния жп транспорт, да бъде изнесен западно в района на варненското езеро, такова е виждането на ръководителя на проекта проф. Иван Никифоров.

Проектът предвижда още южната част на Варна да бъде свързана от 4 моста с центъра, единият от които – подвижен.

В проекта е предвидена и теоретична възможност за изграждане на варненско метро до 2050 г., допълни още проф. Никифоров.

Част от горския масив на Варна ще бъде използван за изграждане на още паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още