IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплатите в текстилния сектор в България по-ниски от тези в Шри Ланка

Заплатите в сектора у нас са сравними единствено с тези в Египет, Мексико и някои райони на Източен Китай и Украйна

11:20 | 02.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Заплатите в текстилния сектор в България по-ниски от тези в Шри Ланка

Заплатите в България са не само на последно място в ЕС, но са дори по-ниски от тези в Шри Ланка, Индонезия и Русия, показва проучване на електронното бизнес издание „Just Style”. Заплатите у нас са сравними единствено с тези в Египет, Мексико и някои райони на Източен Китай и Украйна.

Изданието за бизнес информация прави и анализ на възможностите за развитие на текстилната индустрия в България и стига до извода, че страната има редица предимства, но и недостатъци.

Като предимства се изтъква ниската цена на работната ръка, географското положение и европейското отношение към бизнеса.

Между 2000 и 2006 г. българската текстилна продукция е нараснала със 152%, докато производството на облекла бележи ръст от 109 на сто. За сравнение, за същия период в ЕС производството на текстил е намаляло с 21%, а това на облекла – с 32%, посочва изданието.

Между 65 и 95 на сто от българските текстилни фирми са малки и средни предприятия, като този тип компании се характеризират със способност за гъвкавост на производствените операции, бърза реакция към промените в клиентските нужди, бързи доставки и възможност за своевременна реакция при изисквания за подобряване на качеството.

Сред недостатъците са посочени изтичането на квалифицирана работна ръка на Запад, изключително ниската производителност на труда в България (38% от средната за ЕС), въвеждането на нови регулаторни изисквания, които могат да доведат до закриване на много предприятия.

Бизнес изданието пише, че в крайна сметка, текстилната индустрия в България е на ръба, тъй като, от една страна, съществува сива икономика и вредни бизнес практики, а т друга, страната е член на ЕС, има ниски трудови разходи и може все още да привлече чужди инвестиции в тази индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още