IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изграждаме модерна брегова система за мониторинг на корабоплаването

Предвижда се третата фаза от проекта да се финансира по оперативна програма „Транспорт” и съгласно графика да приключи през 2010 г.

16:19 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изграждаме модерна брегова система за мониторинг на корабоплаването
В басейна на Черно море България е първата страна с изградена „Система за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването” (VTMIS), каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на провеждащата се днес конференцията във Варна на тема „Бъдещето на морския транспорт“.

Първият етап от системата е въведен през 2004 г., а в момента се изпълнява втора фаза от изграждането на системата, която трябва да приключи до края на годината, посочи Мутафчиев. Целта на проекта е да се надстрои техническата структура на българската VTMIS.

Предвижда се третата фаза от проекта да се финансира по оперативна програма „Транспорт” и съгласно графика да приключи през 2010 г., с което ще се финализира изграждането на модерна брегова система за мониторинг на морските пространства. С цел подобряване на безопасността и контрола на корабоплаването в системата е интегриран и Морски спасителен координационен център.

При своето завършване системата ще дава възможност за външен достъп до нея, като данните ще се ползват и от други заинтересовани държавни органи като Гранична полиция, Военноморските сили, Агенция „Митници”.

В средносрочния преглед на европейската политика в областта на транспорта корабоплаването на къси разстояния е посочено като приоритетен вид транспорт, подпомагащ устойчивото развитие, избягването на задръствания на пътя и опазващ околната среда и е неразделна част от логистичната верига на европейската транспортна система, подчерта Мутафчиев. В тази връзка той открои факта, че през 2007 г. стартира програмата „Марко Поло ІІ”, чрез която ще се финансират проекти, свързани с развитието на морски магистрали и от която България също може да се възползва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още