IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за гарантиране на влоговете обяви печалба от 95 млн. лв. за 2006 г.

Премийните вноски за миналата година възлизат на 84,83 млн. лв. спрямо 63,08 млн. лв. за 2005 г. и са получени от общо 31 банки

15:24 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът за гарантиране на влоговете обяви печалба от 95 млн. лв. за 2006 г.

Финансовият резултат на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за 2006 г. е положителен в размер на 94,99 млн. лв., което представлява повишение от близо два пъти спрямо 2005 г. Това показват данните от представения днес отчет на институцията.

Премийните вноски за миналата година възлизат на 84,83 млн. лв. спрямо 63,08 млн. лв. за 2005 г. и са получени от общо 31 банки. Доходите от инвестиции на фонда са на стойност 11,88 млн. лв. спрямо 10,49 млн. лв. за предходната година.

Съгласно „Меморандума за икономическа и финансова политика на правителството на Република България и Българската народна банка“ с Международния валутен фонд, средствата на фонда се инвестират в облигации, емитирани от правителството и депозити в БНБ. Делът на облигациите през 2006 г. варира между 78% и 87% от общия портфейл, а на депозитите в БНБ се понижава от 22% за първото тримесечие до 13% към края на годината.

Нетните активи на фонда към края на 2006 г. възлизат на 395,12 млн. лв., което представлява повишение от малко над 30% на годишна база. Задълженията по гаранции на депозити са в размер на 789 хил. лв. спрямо 2,22 млн. лв. към края на 2005 г.

Задълженията включват дължимите от фонда суми към вложителите по гарантирани депозити на обявената в несъстоятелност Международна банка за търговия и развитие АД. Определената от синдика на банката сума за изплащане на вложителите бе на стойност 25,14 млн. лв., като непотърсените суми към края на миналата година възлизат на 789 хил. лв., т.е. изплатени са 96% от подлежащите на гаранция влогове.

В допълненията към годишния отчет на институцията е посочено, че плановете за 2007 г. предвиждат продължаване на работата в посока разработване на модел за преминаване от фиксирани към рисково претеглени премийни вноски. Промяната на системата ще доведе до по-голяма справедливост в посока оценяване на рисковия профил на кредитните институции и разходите им към фонда, заявяват още от институцията.

Предвижда се и разработване на собствен софтуерен продукт за нуждите на фонда. Сред набелязаните цели е и разработката на ясни правила и процедури за участие на фонда в случаите на увеличение на капитала на кредитна институция, поставена под специален надзор и с опасност от изпадане в неплатежоспобност.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките е основан със Закона за гарантиране на влоговете в банките и започва да функционира през януари 1999 г. Целта на фонда е да защитава средствата на вложителите. Дейността му е свързана с определяне и събиране на годишните и встъпителните вноски на търговските банки, инвестирането на ресурсите и изплащането на гарантираните суми по депозити на граждани и фирми в случай на фалит на банка. Към момента фондът покрива влогове с размер до 40 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още