IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на птичето месо скача до 5 лв. за кг в понеделник

Според птицевъди поскъпването се налага поради високата цена на пшеницата и царевицата

11:44 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на птичето месо скача до 5 лв. за кг в понеделник

Само след няколко дни цената на птичето месо в магазините ще стигне 4,7-5 лв. за кг. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов.

Тази цена ще предложи на търговските вериги най-големият производител на птиче месо у нас фирма Градус, поясни нейният съсобственик Иван Ангелов.

В момента цената на едро е 3,7 лв. за кг, а след няколко дни ще стане 4 лв. за кг.

Вдигането на цените се налага поради високата цена на пшеницата и царевицата. В момента цената на пшеницата без ДДС е около 400 лв. за тон, а на царевицата 400-420 лв. за тон.

Птицевъдите изразиха мнение, че част от производителите на пшеница у нас са декларирали по-ниски добиви от реалните, за да получат субсидии от Министерство на земеделието. Според птицевъдите това е и една от причините за поддържане на изкуствено висока цена на пшеницата.

Що се отнася до реколтата от царевица според Ангелов тя действително ще бъде много ниска, но има възможност за внос на царевица от чужбина на сравнително ниска цена.

Бяха изнесени данни, че в момента цената на царевицата на Чикагската борса е около 125 долара за тон. Освен това ЕК е разрешила на Унгария да деблокира от резерва си още 1 млн. тона царевично зърно. Ангелов посочи, че неговата фирма смята да кандидатства за закупуване през унгарската стокова борсата на зърно от Унгария. Той посочи, че продадената царевица на предишния търг е достигнала 178 евро за тон, затова се е отказал от покупката й.

На въпрос на Investor.bg Ангелов посочи, че птицевъдите имат намерение да поискат от Министерство на земеделието да издейства от ЕС отмяна на митото за внос на царевица от страни извън Общността, тъй като то в момента е 14 евро за тон. По този начин ще може да се внесе в България царевица на по-ниска цена от Северна и Южна Америка.

Ангелов поясни, че като работещи в страна членка на ЕС, за разлика от зърнопроизводителите, птицевъдите нямат право на субсидия от държавата.

Въпреки по-високите цени на птичето месо птицевъдите не очакват намаляване на неговата консумация у нас, а напротив- увеличаването й през тази година с 5-6 хил. тона. Очаква се още увеличение на консумацията на яйца до средно 200 броя на човек, като миналата година тази цифра е била около 120 броя на човек.

Председателят на Съюза на птицевъдите отбеляза още, че това е единственият сектор от производството на месо в България, който през последните две години бележи ръст в продукцията.

На друг въпрос на Investor.bg беше пояснено, че сред причините за повишената консумация на пилешко месо у нас е фактът, че цените на свинското месо също растат. Осен това беше отбелязано, че по всяка вероятност посочената цена от 5 лв. на кг птиче месо ще бъде пикът на цената на пилешкото през тази година, тъй като при евентуален внос на царевица на по-ниска цена пазарът ще се успокои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още