IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Портфейлът от репо-сделки на Овергаз Капитал АД достигна 1 млн. лв.

"Овергаз Капитал” предлага от 19 юли кредитиране на водещите български инвестиционни посредници

11:03 | 01.08.07 г.
Портфейлът от репо-сделки на Овергаз Капитал АД достигна 1 млн. лв.
Кредитният портфейл на „Овергаз Капитал” АД надхвърли един милион лева към 31 юли 2007 г., съобщиха от дружеството. Причината е стремителният ръст на продажби, които дружеството реализира от своя нов финансов продукт за инвеститори на капиталовия пазар- „Репо сделки с ценни книжа“. Само за месец юли увеличението на портфейла е с 250%, като преди това дружеството е разчитало на продукти, финансиращи клиенти на Овергаз.

"Овергаз Капитал” предлага от 19 юли кредитиране на водещите български инвестиционни посредници, като за момента има договор с ИП Карол АД, а в момента се водят преговори с още няколко посредника.

Дъщерната компания на “Овергаз” приема за обезпечение по кредитите клиентски портфейли от акции, които се търгуват на Българската фондова борса, както и дялове и акции от взаимни фондове.

Финансирането покрива до 70 на сто от пазарната стойност на обезпечението. Лихвата е между 10 и 12%, като за дялове от фондове е 10%, а за акции от индекса BG40 - 12%.

Овергаз Капитал АД е петият играч на пазара на репо сделки с ценни книжа заедно с Инвестбанк, Пиреос банк, Българска пощенска банка и Интернешънъл асет банк.

При Интернешънъл Асет банк максималният срок на репо-сделките е три месеца, като финансирането е до 60% при годишна лихва от 12,5% и минимална сума за всяка репо-сделка от 3000 лева. Няма ограничителен списък с емисии, с които се сключват сделки. Затварянето на репо на третия месец може да бъде следвано от отваряне на ново репо (осигуряване на ново финансиране) още същия ден. Например затваряне в 13:10 ч. и отваряне в 13:15 ч.

Интернешънъл асет банк не изисква книжата, обект на репо-сделката, да бъдат прехвърлени по клиентска сметка в Интернешънъл Асет Банк АД, като сделка можете да сключите и чрез вашия посредник.

Инвестбанк отпуска финансиране в размер до 70-80% от стойността на акциите. Пощенска банка и Пиреос Банк отпускат до 50%. Инвестбанк и Пощенска банка сключват репо-сделки с много борсово-търгувани емисии, докато Пиреос банк - само с най-ликвидните.

Предимство в Пощенска банка е, че репото може да се удължава дълго време, например година, докато в Инвестбанк на всеки три месеца финансирането трябва да бъде върнато и евентуално наново изтеглено.

Лихвите в Инвестбанк и Пощенска банка са 14% на годишна база, а в Пиреос Банк - малко под 11%, в зависимост от SOFIBOR. Друга особеност е, че в Пощенска банка и Пиреос банк финансират юридически лица след кредитен анализ, а Инвестбанк - веднага.

Различни са и минималните стойности на репо-сделките. В Пощенска и Пиреос банк те са 5 хил. лв., а в Инвестбанк - 30 хил. лв. В Пиреос Банк максималната сума за финансиране на физическо лице е 80 хил. лв., докато в Инвестбанк е до 500 хил. лв.

Пиреос Банк изисква книжата, подлежащи на репо-сделка, да бъдат прехвърлени в клиентска сметка към банката, докато репо-сделка с Инвестбанк или Българска пощенска банка можете да сключите и чрез вашия посредник, без да прехвърляте книжата в Инвестбанк.

За физическите лица Инвестбанк изисква заверка на материален интерес, а за юридическите - актуално състояние или заверен препис от актуално състояние.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още