IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 150 хил. автомобила са внесени в страната за половин година

Средно на ден в София се регистрират около 700-800 нововнесени автомобила

08:54 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Около 150 хил. автомобила са внесени в страната за половин година
Около 150 хил. са внесените автомобили в страната за първата половина на тази година, показват данни на Асоциацията на вносителите на автомобили. Средно на ден в София се регистрират около 700-800 нововнесени автомобила, което е 30 процента от целия внос.

Отбелязва се ръст на вноса както при употребяваните, така и при новите автомобили, съответно от 50% и 26%.

Близо 80% от колите, които са внесени през тази година у нас, са на частни лица. Схемата за внос на автомобил на име на инвалид вече е остаряла, коментират вносителите. Според тях все по-често за вноса се използва схема, при която автомобилът е доставен от физическо лице, а не от фирма.

У нас вносителят не представя реалния договор за продажба, а фиктивен документ, в който е отбелязана сериозно занижена цена. Така се спестяват данъците и таксите, които трябва да постъпват в бюджета, коментират представители на този бизнес.

От 1 юли при регистрация на нов автомобил се изисква документ за екологична категория Е-4. Предвиден бе гратисен период от шест месеца, през който при определени условия се допускаха за регистрация автомобили с показатели на екологична категория Е-3.

С влизането в сила на Закона за ДДС, при купуване на автомобил на лизинг се начислява целият данък, което затруднява продажбите по този начин.

От агенцията "Митници" напомнят, че при внос на автомобили от страни извън ЕС се начислява данък. В зависимост от мощността на двигателя се начислява акциз. Автомобилите, за които не се дължи данък, трябва да бъдат под 120 киловата - по европейската, и под 126 киловата - по американската система. Задължително при вноса се плащат 80 лева продуктова такса, мито от 10 на сто и ДДС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още