IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧEЗ заплашена от глоба до 1 млн. лева за нарушения спрямо абонатите

На закрито заседание ДКЕВР ще определи точния размер на двата вида глоби

16:44 | 31.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЧEЗ заплашена от глоба до 1 млн. лева за нарушения спрямо абонатите
Компанията ЧЕЗ България може да бъде глобена със сума до 1 млн. лева заради констатирани нарушения спрямо абонатите при извършена проверка от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става ясно от съобщение на комисията.
 
Във връзка със създалото се напрежение на касите за заплащане на сметките към ЧЕЗ, проверката на експертите от ДКЕВР и служители от администрацията на Омбудсмана е констатирала неизпълнение на Общите условия на договорите за разпределение и снабдяване с електрическа енергия.

По-конкретно, във връзка с промяна в цените на електрическа енергия и свързаното с нея извънредно отчитане, ЧЕЗ Електро България е уведомило потребителите за промяна в досегашния график на плащане, но не е предвидило достатъчно дълъг период за заплащане, в резултат на което се е стигнало до създаване на голямо натоварване в определените за касови плащания места. В същото време дружеството е закрило 5 каси за заплащане на консумираната електрическа енергия и се е наложило всеки един от съществуващите пунктове да обслужи средно по 1200 абонати на ден.

Направеното нарушение според Закона за енергетиката (ЗЕ) подлежи на глоба в размер от 20 000 до 1 млн. лева.

Освен това ДКЕВР налага парични санкции на „ЧЕЗ Електро България” АД, „Електроразпределение - Столично” АД, „Електроразпределение - София област” АД и „Електроразпределение - Плевен” АД заради неспазването на 7-дневния срок, в който дружествата трябваше да променят Общите си условия, съгласно указанията на ДКЕВР.

Задължителните указания на регулатора, които трябваше да бъдат отразени в Общите условия до 11 юли, са по отношение на периода на отчитане на електромерите, срока за възстановяване на прекъснато електричество, срока за извършване на проверка на качеството на електроенергията, както и периода за коригиране на сгрешените сметки.

Според ЗЕ и Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, при такова нарушение ДКЕВР санкционира всяко едно от четирите дружества, като предвидената глоба е в размер от 20 000 до 60 000 лв.


На закрито заседание ДКЕВР ще определи точния размер на двата вида глоби.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още