IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Авиокомпаниите ще предоставят на полицията лични данни за пасажерите си

Полицията е в правото си да изисква също информация за общия брой превозени пътници

10:35 | 27.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Авиокомпаниите ще предоставят на полицията лични данни за пасажерите си

Авиопревозвачите от гражданската авиация са задължени, при поискване от компетентните органи на Главна дирекция "Гранична полиция", да предоставят до приключване на регистрацията за даден полет от чужбина до България информация за вида и номера на документа за пътуване на пътника; имена, дата на раждане и гражданство; дата и час на тръгване и пристигане на пътника.

Това гласят приетите днес от парламента окончателно промени в Закона за чужденците. Полицията е в правото си да изисква също информация за общия брой превозени пътници.

Обработването на личните данни на пътниците ще се извършва при спазване на Закона за защита на личните данни и на международните договори, по които България е страна, решиха депутатите. Освен това превозвачът е длъжен да заличи личните данни в срок до 24 часа от пристигането на транспортното средство на територията на България.

Компетентните органи на Главна дирекция "Гранична полиция" също трябва да заличат предоставените им лични данни на пътниците в рамките на едно денонощие от получаването им, освен в случаите, когато те са необходими за упражняване на правомощията им по закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още