IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спестили сме 560 хил. лв. от евроизборите похарчените пари са 12 млн. лв.

Първоначално утвърдената сума възлизаше на 12,61 млн. лв.

13:27 | 26.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Спестили сме 560 хил. лв. от евроизборите похарчените пари са 12 млн. лв.

Общо 558 хил. са спестени от организацията на евроизборите тази година. Това се посочва в утвърдената днес от правителството окончателна план-сметка за средствата от държавния бюджет, изразходвани за провеждането на изборите на 20 май.

Първоначално утвърдената сума възлизаше на 12,61 млн. лв.

По-конкретно Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР), на което като основен организатор на изборите са предоставени две трети от средствата, е спестило 666 хил. лв. Икономиите идват главно от спестени възнаграждения на избирателни комисии в размер на почти 476 хил. лв. и от средствата за отпечатване на изборни книжа и материали в размер на почти 198 хил. лв.

Министерство на образованието и науката (МОН) е спестило 7700 лв.

Същевременно обаче не са признати разходи по отчети на общините в размер на над 285 хил. лв.

От друга страна, правителството е решило да бъдат отпуснато допълнително по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) 108 400 лв. за разплащане на извършените проверки на подписките на избирателите, подкрепящи регистрациите на политическите партии и коалиции. Тези средства се осигуряват от осъществените от МДААР икономии.

Министърът на държавната администрация Николай Василев прогнозира пред журналисти, че предстоящите през есента местни избори ще струват на държавата много над 12 млн. лева. Основна причина за това е, че трябва да се предвидят средства от бюджета за евентуалното провеждане на втори тур за избор на кмет във всяка от общините на страната. Василев припомни, че за предишните местни избори през 2003 г. са похарчени общо 11,8 млн. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още