IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овергаз Капитал предлага кредити за клиенти на инвестиционните посредници

За обезпечение се приемат дялове на договорни фондове и акции на дружествата от BG40

13:39 | 25.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Овергаз Капитал предлага кредити за клиенти на инвестиционните посредници
Овергаз Капитал АД предлага кредити за клиенти на водещите български инвестиционни посредници, съобщават от компанията. Дъщерното дружество на Овергаз приема за обезпечение по кредитите клиентски портфейли от акции, които се търгуват на Българската фондова борса, както и дялове и акции от взаимни фондове.

Финансирането стига до 70% от пазарната цена на обезпечението. Кредитът се погасява с ежемесечни лихвени плащания, а главницата се изплаща в края на договорения срок, който може да достигне до 3 години.

Първите инвеститори, които са получили финансиране по новия продукт, са клиенти на ИП Карол.

"Лихвеният процент, договорен с Карол, е в размер на 10% годишно, в случаите на обезпечение с акции и дялове на договорни фондове. Той важи за инвеститорите, които се възползват от услугата до 1 октомври, като след това лихвата ще бъде 10,5%. При обезпечение с акции лихвата е 12%", уточниха за Investor.bg от Овергаз Капитал.

"В момента водим преговори и с други посредници, като при всеки от тях са възможни някои разлики в лихвените проценти. Със сигурност, обаче ще има разграничение между клиентите, които ползват за обезпечение акции и дялове на договорните фондове на съответния посредник и тези, които обезпечават кредита с акции на публични компании.", казаха още от дружеството.

"Към момента за обезпечние се приемат само акции на компании, включени в широкия индекс BG40. В бъдеще имаме намерение да включим и други акции, като ще договаряме условията със съответния инвестиционен посредник.", заявяват от Овергаз Капитал.

От дружеството уточниха, че до момента от услугата, която се предлага от 18 юли, са се възползвали около 15 клиента.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още