IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изкупната цена на лавандулата в Карловско се повиши

Въпреки сушата добивите са сравнително добри – около 100 кг/дка

12:48 | 25.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изкупната цена на лавандулата в Карловско се повиши
При цена от 36 ст./кг се изкупува цветът на лавандулата в Карловско. Това е малко по-висока цена в сравнение с предишни години, когато се е търгувала по 27–30 ст./кг, каза Петко Канагрохов, председател на Асоциацията на производителите на етеричномаслени култури в България и шеф на земеделската кооперация в Сопот.

Въпреки сушата добивите са сравнително добри – около 100 кг/дка, добави той. Кооперацията е добила близо 12 тона лавандулов цвят от 130 дка.

Тази година рандеманът на маслото също е по-добър от миналата година, като причината е в падналите дъждове през пролетта и последвалото сухо лято. Предишни години сопотската кооперация е събирала по 7–8 тона лавандулов цвят, допълни Канагрохов. Лавандулата се изкупува на ишлеме от “Българска роза” – Карлово, която след изваряването на цвета плаща на производителите на килограм масло.

Най-големият проблем на тази кампания не беше сушата, а липсата за работна ръка за поредна година, коментираха стопаните от Карловско. Тази година надницата е скочила близо 2 пъти – от 7 стотинки на килограм лавандулов цвят преди година на 13 ст./кг това лято, но въпреки това желаещите да работят на полето били много малко. Надеждата на стопаните е в това, че Българска роза Карлово е купила 2 машини за жънене на лавандула, които могат да се наемат от производителите и така да се реши в голяма степен проблема с прибирането на реколтата.

Акциите на Българска роза АД Карлово са се търгували за последно на 19 юли на средна цена 35,60 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още