IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 юли

07:52 | 25.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 юли

НАП проверява фирми за недеклариран внос

в. Новинар

Експерти от Националната агенция по приходите (НАП) ще проверят 160 фирми от Бургаска област за неверни данни за внос, съобщиха вчера от ведомството. Причина били откритите несъответствия между декларираните от търговците през първото полугодие данни за внесени стоки от ЕС и информацията, получена от данъчните администрации на страните от Евросъюза.

Топлинните счетоводители искат да отчитат по-рядко

в. Дневник

Топлинните счетоводители да отчитат потребената енергия веднъж годишно през зимата или преди края на сезона на предварително уговорена със собствениците на сградата дата. Асоциацията на фирмите за дялово разпределение настоява това да бъде записано в общите условия за работа с топлофикациите. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разгледа общите условия и ще се произнесе окончателно по тях на заседанието на 2 август.

Бързият съд в защита на потребителите премахнат

в. Сега

Възможността съдилищата в страната да разглеждат и решават в съкратени срокове исковете за защита на колективните интереси на потребителите е бил премахнат тихомълком от законодателството, алармираха вчера няколко потребителски организации. Това е станало с преходните и заключителни разпоредби на новия Граждански процесуален кодекс (ГПК), който бе публикуван в "Държавен вестник" в края на миналата седмица. Според един от неговите параграфи от Закона за защита на потребителите се премахват няколко члена, които осигуряват защитата на колективните права.

"Софийска вода" се измъкна от плащането на такса

в. Дневник

Четиригодишните преговори между Столичната община и "Софийска вода" за промени в концесионния договор са приключили и на заседанието на общинския съвет четвтрък ще бъде гласуван анекс към него. В анекса отново не се предвижда "Софийска вода" да плаща концесионна такса, за която София отдавна настоява. Таксата отпадна по препоръка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), защото щяла да се калкулира в цената на водата и да се наложи по-голямо увеличение, обясниха от общинската администрация. Концесионерът се ангажира да плаща за охраната на водоемите, която струва 2 млн. лв. годишно. Досега общината плащаше на МВР, но Сметната палата й възложи да си върне парите от концесионера.

Софтуерът стигна европейските нива

в. Дневник

След като от началото на годината "Майкрософт" и "Адоби" обявиха, че продуктите им за България вече имат нови цени, през юли и "Аутодеск" (Autodesk) съобщи за повишение. Причина за това стана присъединяването на страната към общия европейски пазар. Затова и мениджърите на местните оторизирани дистрибутори предпочитат да говорят не за увеличение, а за хармонизация на българските цени с европейските. Официалният дистрибутор на "Аутодеск" за България Би Ем Джи съобщи, че от 15 юли производителят повишава цените на продуктите си с 25 на сто.

Кабил отлага сметките за компенсациите за сушата

в. Сега

"Вече работим за компенсациите, само че нещата се задълбочават", обяви вчера в Пазарджик министър Нихат Кабил. Той поясни, че трябва да се изчака края на жътвата наесен, за да се обработят всички констативни протоколи. Специална комисия вече обработва постъпващите данни за пораженията от сушата, за да изчисли загубите и размера на евентуалните обезщетения. "Като се обобщят, вече ще се потърсят източници за финансиране. Единствените сигурни пари са 5 милиона лева от фонд "Тютюн", информира Кабил. 

Европа проверява през есента самолетите ни

в. Стандарт

Европа пак ще провери самолетите ни наесен. Това стана ясно след вчерашната среща на транспортния министър Петър Мутафчиев с комисаря по транспорта в ЕК Жак Баро. През октомври експерти от Европейската агенция за авиационна безопасност и ЕК ще оценят напредъка в авиационната безопасност в България. Оценката ще бъде от голямо значение за отмяна на предпазната клауза за авиацията. Междувременно стана ясно, че между София и Охрид ще има чартърен полет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още