IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: IPO-то на Девин прилича на това на Каолин

Очакванията са за презаписване и при Девин, и при Специализирани бизнес системи

16:27 | 23.07.07 г.
Брокери: IPO-то на Девин прилича на това на Каолин

Във връзка с приключващото утре IPO на Специализирани бизнес системи и протичащото другиден IPO на Девин АД, взехме мненията на брокери и портфолио мениджъри за тези две инвестиционни възможности с въпросите "Ще има ли интерес към IPO-тата на Девин и Специализирани бизнес системи?" и "Ако ги сравним с IPO-тата досега, на кое приличат като потенциал за доходност и интерес?"

Георги Бисерински, портфолио мениджър „КД Секюритис”

През последните години Девин показва стабилни темпове на растеж на приходите и пазарния си дял и то в сектор, за който е характерна висококонкурентна среда. Това ясно показва, че мениджмънтът води вярната политика за развитие на дружеството. Разширяването на продуктовата гама и диверсификацията на източниците на приходите, както и очакваният ръст на потреблението на минерална вода са сред основните плюсове на компанията. Очаквам комбинацията на тези фактори със значителния свободен ресурс на пазара да осигури инвеститорски интерес към IPO-то на Девин.

Механичното сравнение между компании, особено за представители на различни сектори, крие голяма вероятност от грешка, но според мен IPO-то на Девин би се сравнило като доходност с това на Каолин, тъй като и двете компании имат много добри перспективи, но в цените, при които се предлагат, са калкулирани много от бъдещите позитиви.

Борислав Симеонов, брокер ИП Делта Сток АД

Очаквам да има интерес и към двете IPO-та. Според мен емисията на Девин ще се презапише между 2 и 4 пъти, а тази на Специализирани Бизнес Системи - по-малко от два, с оглед и на предварителното заплащане на цялата заявена сума.

Бих сравнил IPO-то на Девин с това на Каолин като потенциал за развитие пред двете дружества и предварителни очаквания. За Специализирани Бизнес Системи ми е по-трудно да преценя. Може би бих го сравнил с Тодоров, но с уговорката, че перспективите пред СБС са по-добри и не очаквам вторична търговия под емисионната стойност за продължителен период от време.

Гено Тонев, портфолио мениджър УД Юг Маркет Фонд Мениджъмънт АД

Относно Девин АД, интерес, предполагам, ще има достатъчно, за да бъде успешна подписката. Размерът на IPO-то предполага включването и на по-големи институционални инвеститори, като не изключвам възможността дори за презаписване. И все пак тепърва, през следващите месеци, мениджърите на Девин ще трябва да оправдават доверието на новите си акционери.

Колкото до сравнения с предишни IPO, бих наредил Девин до компания като Каолин. И двете работят в перспективни сектори на икономиката, които не са представени на нашия пазар и това предполага инвеститорски интерес най-малко за целите на добрата диверсификация. По отношение на доходността едва ли могат да се правят прогнози толкова рано.

При Специализирани бизнес системи имаме сравнително малка като размер емисия, поради което едва ли ще бъде атрактивна за големи инвеститори като пенсионните фондове. Вероятно повечето участници ще бъдат местни инвеститори, в това число ДФ и ИД. Не очаквам силен интерес от страна на по-скромните във финансово отношение участници на капиталовия пазар поради високата в абсолютна стойност цена и блокирането на парични средства в аванс. Убеден съм в успеха на IPO-то, защото и този сектор не е представен на БФБ, въпреки многото нови емитенти напоследък. Сравнение с друго публично предлагане ми е трудно да направя, още по-малко по отношение на евентуалната доходност.

Никола Цокев, брокер в Пощенска банка

Интерес към Девин, разбира се, ще има. Очаквам да се включат чуждестранни институционални инвеститори, както и някои от българските взаимни фондове и пенсионни компании. Ще има и доста инвеститори, които ще пропуснат това IPO – било заради еуфорията на пазара, която позволява много по-бързи печалби около отчетите за шестмесечието, било заради позасищането на пазара с нови компании, било заради очакванията за „висока” цена. Предполагам, че това IPO ще напомня на тези на Каолин и ПИБ, може би с малко по-ограничен интерес.

При Специализирани бизнес системи с малкия размер на емисията смятам, че интересът ще е достатъчно голям, за да има презаписване от поне 4 пъти. Аналогия мога да направя с Ломско пиво, тъй като очаквам силен интерес от страна на индивидуалните инвеститори за сметка на по-слаб от страна на институционалните. Това се дължи както на по-малкия размер на компанията, така и на нарочното маркетиране точно на тази група.

Бранислав Ганозов, брокер ИП Фаворит АД

Ще има голям интерес и презаписване и при двете IPO-та. Трудно може да се сравнят като потенциал за доходност с вече проведени IPO-та, но като организация на провеждане или дори по обслужващ инвестиционен посредник мога да оприлича СБС с Химимпорт и Девин с Монбат.

Изказаните мнения имат аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Пощенска банка и/или нейни клиенти притежават акции на Каолин, ПИБ и Ломско пиво

Мненията са подредени по реда на пристигане в редакцията

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още