IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на отказаните кредити без промяна за година – около 30%

Кои са най-честите грешки при кандидатсване за кредит?

16:07 | 23.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Делът на отказаните кредити без промяна за година – около 30%

За една година съотношението между отказани спрямо отпуснати кредити остава без промяна, показва проучване на дружеството за бизнес-ипотечно кредитиране „Кредитекс”.

Делът на отказаните кредити все още е на ниво от около 30%, уточни за Investor.bg Мария Цукровска, мениджър на „Кредитекс“ - София. Данните са от опита на компанията на база на работата й с клиенти, като по думите на Цукровска най-вероятно тази цифра се отнася и за целия пазар като цяло.

Експерти от дружеството обобщават 10 от най-често срещаните причини за отказ от финансиране и „грешки” при кандидатстване за кредит. Сред тях са надценяване на пазарната стойност на обезпечението, недостатъчна информация за доходите, стремеж към бързо разрастване на бизнеса и надскачане на финансовите възможности, лоша кредитна история и неадекватно поведение.

Сред най-често срещаните „грешки” са още липсата на платежни документи за предишни задължения, недостатъчната кредитна култура и самодисциплина, искане за максимална сума, без това да е съобразено с реалните потребности от финансиране, откъслечна или никаква информация за дейността на фирмата и притеснение от включване на близки и роднини в кредита. 

Ако имате множество предишни задължения и проблеми в изплащането на текущите, не скривайте този факт от кредитора. Бъдете искрени с него. Възможно е лошата ви кредитна история да е свързана с неподходящ по размер, форма и срок заем. Има кредитори с апетит към по-голям риск, които може да оценят ситуацията и да ви предложат по-подходящо финансиране“, казват още от кредитната компания.

Според данни на БНБ през последните 5 месеца се наблюдава приблизително запазване на дела на лошите кредити спрямо всички кредити, като за бизнес кредитите този дял варира в границите 2,9%-3,3%, а за жилищните е постоянен – 2,1%. Независимо от факта, че на петмесечна база лошите бизнес кредити нарастват по-бавно от ръста на кредитите, за месец май се забелязва обратна тенденция – 3,5% ръст на кредитите спрямо април при 9% ръст на лошите кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още