IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешиха на австрийска компания да купи „София Мел” АД

„София Мел“ представя себе си като едно от най-големите и модерни мелнични предприятия на Балканския полуостров

14:38 | 23.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Разрешиха на австрийска компания да купи „София Мел” АД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на контрол, посредством купуване на акции, върху „София Мел”АД, от страна на Лайпник-Лунденбургер Инвест, Австрия, съобщиха от регулаторния орган.

Според анализа на КЗК пазарният дял на българския производител на брашно е значително под установения праг за господстващо положение и няма да бъде завишен в резултат на сделката. Преди сделката пък австрийската компания не е присъствала на пазара у нас.

Придобиването на „София Мел” АД е част от стратегията за разрастване на Лайпник-Лунденбургер Инвест. Компанията вече управлява мелнични предприятия в Австрия, Германия, Унгария, Полша и Чехия и планира да затвърди водещите си позиции в Европа.

„София Мел“ представя себе си като едно от най-големите и модерни мелнични предприятия на Балканския полуостров. Основната производствена единица на дружеството е Мелничен комплекс “София”, с капацитет за обработка на 750 тона пшеница за денонощие. В продуктовата си листа дружеството обособява “потребителски” и “професионални” продукти и субпродукти – получавани при преработката на пшеница, а именно разнообразие от видове брашна, грис, трици, зародиш и плява.

Допълнително дружеството предлага паста, произвеждана от пшеничен грис, както и корн флейкс. Тези продукти се произвеждат от S.C. Loulis S.A., Румъния, като „София Мел“ е ангажирана в тяхното разпространение на българския пазар. Румънското дружество също ще стане собственост на австрийската компания, като сумите и по двете сделки не се уточняват.

Комисията счита, че предстоящата концентрация не би могла да наруши ефективната конкуренция на разглеждания пазар у нас.

Свързани компании:

София мел АД(5MC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още