IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 юли

07:40 | 23.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 юли
ЧЕЗ заплашена със съд заради опашките за плащане на ток
в. Сега
 
Федерацията за защита на потребителите в България смята да заведе колективен иск срещу чешката компания ЧЕЗ, която държи електроразпределението на Западна и Северна България. Това съобщи пред "Сега" секретарят на федерацията Павел Кърлев.
 
"От началото на седмицата, когато излязоха новите сметки за ток, всеки ден във федерацията пристигат по 17-18 оплаквания, и то само по времето, когато аз съм в офиса. До сряда ще ги обобщим и ще решим кога да заведем делото и на какви юридически текстове да се позовем", каза Кърлев. Той отбеляза, че за всеки случай, който се опитвали да разрешат с посредничество, от ЧЕЗ реагирали бързо и го разрешавали. "Само че не можем вечно да се занимаваме с това - очевидно цялата им система не е в ред", каза Кърлев.
 
"Булгаргаз холдинг" и OMV заедно ще дупчат черноморския шелф
в. Дневник
 
"Булгаргаз холдинг" и австрийската компания OMV подписаха меморандум, който предвижда двете компании заедно да осъществяват сондажи в черноморския шелф и да работят по съвместни проекти за разширяване на пазара на природен газ. Предстои да бъде подписано споразумение с конкретни проекти, по които вече работят експертите на двете компании. Участието на газовия холдинг в сондажни проучвания източно от Галата, за които австрийската компания вече е получила концесия, ще изисква и финансиране, което предстои двете страни да обсъдят. Меморандумът е получил одобрението на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, но според източници на "Дневник" не е минал през съвета на директорите на холдинга, каквато е стандартната процедура в такива случаи.
 
Завод “Мраз” става блок
в. Стандарт
 
Завод "Мраз" ще се превърне в жилищен блок. 75 000 квадрата апартаменти и търговски площи ще се издигнат на мястото на бившите хладилни цехове. Подземните складове на завода пък ще се превърнат в паркинг за 1200 коли. Асфалтираните площадки в двора на завода ще станат градинки и места за развлечения. Префасонирането на "Мраз" от цех в жилищен блок ще струва около 45 млн. лв., каза собственикът на завода Васил Василев.
 
7. и 8. блок в АЕЦ "Козлодуй" излизат в битка с АЕЦ "Белене"
в. Новинар
 
7. и 8. блок в АЕЦ "Козлодуй" ще спасят България и Балканите от режим на тока, защото могат да станат готови по-бързо и ще бъдат по-евтини, обявиха бивши шефове на центаралата в края на седмицата. Икономисти вече уговаряли премиера Сергей Станишев да се откаже от проекта АЕЦ "Белене", съобщи Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум и бивш член на УС на първа атомна за "Новинар".
 
Столичният квартал "Малинова долина" вече е с план
в. Дневник
 
Подробният устройствен план за регулация и застрояване на жилищен комплекс "Малинова долина" в София най-после беше приет от Столичния общински съвет. Предстои обнародването му в Държавен вестник, след което ще влезе в сила и вече няма да има проблем за застрояването на територията.
 
Досега кварталът, в който кипи усилено строителство, се застрояваше на парче. Спирал съм частичните изменения за регулация и застрояване с цел да бъде осигурена планово цялата територия, каза главният архитект на София Петър Диков. Той посочи, че това е първият устройствен план, изготвен според новия член 16 от Закона за устройство на територията, който предвижда за нуждите на инфраструктурата да се отнемат до 25 на сто от всеки имот. Чрез отделяне на част от имотите общината ще може да планира инвестиционните си проекти. В момента кварталът е без изградена водопреносна и канализационна мрежа. Няма и трафопостове. Захранващ източник на територията е подстанция "Студентски град". Почти липсват улици и тротоари. Единствено е изградена топлопреносна мрежа, захранваща консуматорите в северната част на зоната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още