IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 юли

08:07 | 20.07.07 г.
Преглед на печата за 20 юли
3 кули вместо “Софияленд”
в. Стандарт
 
Три небостъргача се очаква да се извисят на мястото на сегашния "Софияленд". Идеята е на главния архитект Петър Диков. Според него на бетонната площадка на комплекса могат да се построят двайсететажни сгради, а пространството около тях да се превърне в парк. В общината вече имало дори и заявено намерение да се смени статутът на терена, тъй като по план той е за озеленяване.
"Софияленд" затвори на 16 октомври миналата година. Тогава собствениците от британското дружество "Комплийт ентъртейнмънт лимитед" гарантираха, че комплексът ще заработи отново тази пролет.
 
Частници взимат 500 дка дюни в Слънчев бряг
в. Новинар
 
500 дка дюни в Слънчев бряг ще бъдат обявени от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Това алармира днес Алеко Кюркчиев от Новото време след среща на седем десни партии за подобряване на местното самоуправление. Според Кюркчиев протоколите вече са подготвени за обсъждане в Министерския съвет. Той подчерта, че при превръщането на 500-те дка дюни в частна държавна собственост те вероятно ще преминат в собственост на АД "Слънчев бряг" - дружество, в което участват частни инвеститори и държавата. Кюркчиев очаква дюните да бъдат разпродадени на частни инвеститори.
 
"Далкия" преговоря с Ковачки за покупка на топлофикациите
в. Дневник
 
Френската компания "Далкия", която неотдавна стана собственик на "Топлофикация - Варна", преговаря с Христо Ковачки за покупката на топлофикациите в Бургас, Враца, Плевен и Сливен, съобщи източник, близък до преговорите.
На този етап не искаме да коментираме водените разговори, заявиха от "Далкия България". Неотдавна компанията заяви интереса да придобие и 20% от капитала на "Топлофикация - София" по схемата дълг срещу собственост. От офиса на Христо Ковачки до редакционното приключване не беше получен отговор по въпроса за преговорите.

Пет морски общини ще имат нови планове
в. Дневник
 
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) финансира изработването на общите устройствените планове (ОУП) на пет морски общини, съобщи зам.-министър Савин Ковачев. До 1 януари трябва да бъдат одобрени от общинските съвети плановете на Царево, Созопол, Шабла, Долни чифлик и Поморие. Планът на Царево в момента се намира в министерството, където чака експертна оценка, а на Созопол трябва да влезе в сила в края на годината. Зоните за ново строителство, определени в проекта за ОУП на Созопол, са около къмпингите "Градина" и "Каваците", както и на територията "Хумата", която е извън защитената зона. На дългия плаж при Алепу няма да се разрешават строежи заради едноименния резерват.
 
"Солар-холд" иска да строи слънчеви електроцентрали в района на Свиленград
в. Дневник
 
Софийското дружество "Солар-холд" планира изграждане на слънчеви електроцентрали в района на Свиленград. Това стана ясно от инвестиционно предложение на дружеството, отправено до местния общински съвет. "Нашата стратегия е да изградим в землището на селата Младиново и Пашово 10 фотоволтаични електроцентрали с мощност 5 MW всяка. За изпълнението на тази цел ще създадем няколко дъщерни дружества със седалище и регистрация в Свиленград", посочва в писмото Румен Нанов, прокурист на "Солар-холд" ЕАД.
По предварителни изчисления отделните електроцентрали ще струват по 25 млн. евро. Общият размер на инвестицията, която компанията смята да реализира в строителството на соларния парк, е 250 млн. евро.
 
Доплащат 700 хил. лв. на МО за летището в Божурище
в. Сега
 
Втора оценка на летището до Божурище е дала препоръка "Индустриален парк-София" да доплати 690 000 лв. на Министерството на отбраната. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на отбраната Радослав Бозаджиев, който представи доклад по сделката с летището пред депутатите от комисията по отбрана в НС. В случая става въпрос за замяна на 1045 декара частна държавна собственост на МО в с. Гурмазово, община Божурище, със 106 апартамента в София и Пловдив, собственост на "Индустриален парк-София".

Хаосът със сметките за ток ескалира
в. Сега
 
В Западна България, която се обслужва от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, опашките за плащане на ток продължават. Във Варна пък, където работи Е.ON, се оказа, че има разминаване между сумите, които се съобщават на абонатите по телефона, и реалните, които трябва да платят на касата.
Въпреки призивите на ЧЕЗ да се плаща безкасово, за да няма опашки, се оказа, че това е невъзможно да се извърши през банкомат. За да се осъществи плащане, абонатът трябва да въведе т.нар. ИТН номер, който замени миналия месец старите абонатни номера. Това може да се узнае или от бележка за платен ток, или от сайта на компанията. От ЧЕЗ твърдяха, че старите и новите номера ще действат паралелно, но това явно не важи за банкоматите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още