IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ повиши задължителните минимални резерви до 12% от депозитната база

Бързият темп на растеж на банковия кредит води до натрупване на по-висок кредитен риск в банковата система, заявяват от институцията

18:15 | 19.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ повиши задължителните минимални резерви до 12% от депозитната база
Считано от 1 септември 2007 г. задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българска народна банка, стават 12 на сто от депозитната им база спрямо 8 на сто към момента, съобщиха от финансовата институция. Решението е взето на проведено днес заседание на Управителния съвет на БНБ.

От края на първото тримесечие на 2007 г. нивото на задлъжнялост на частния сектор в страната нараства с бързи темпове, се казва още в съобщението. През месец юни 2007 г. темповете на растеж на банковия кредит достигнаха 47,4% на годишна база при 24,6 % в края на 2006 г. За периода януари-юни 2007 г. кредитът за частния сектор е нараснал с 6,5 млрд. лева, като само 3,6 млн. лева са нетно върнати кредити в балансите на търговските банки (разликата между продадените и обратно изкупени кредити). Този бърз растеж доведе до нарастване на задлъжнялостта на частния сектор към банковата система от 47,4% от БВП в края на 2006 г. до 57,5 % в средата на 2007 г., посочват от финансовата институция.

Въпреки че показателите на качеството на кредитните портфейли остават добри, бързият темп на растеж на банковия кредит води до натрупване на по-висок кредитен риск в банковата система. От една страна нивото на риск в банковата система нараства, а от друга страна силната конкуренция и борба за пазарен дял води до разхлабване на кредитните стандарти и намаляване на лихвените проценти по кредитите. Реалните лихвени проценти по кредитите за домакинствата и фирмите са близки до нула или отрицателни, считат от БНБ.

От институцията заявяват, че съкращаването на лихвените проценти се осъществява в период на глобално нарастване на нивото на лихвите. Това създава нереалистични очаквания у кредитополучателите и води до подценяване на риска, който те поемат. БНБ обръща внимание, че у нас няма практика да се кредитира при фиксирани лихвени проценти. Това означава, че е логично да се очаква, рано или късно, по-високите лихви в глобален мащаб да рефлектират в по-високи лихви по кредитите у нас.

БНБ си запазва правото при необходимост да приеме допълнителни мерки за постигане на умерени темпове на растеж на банковия кредит и стабилно развитие на банковата система, се казва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още