IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засаждат 10 хил. растения за биомаса, част от мащабен енергиен проект

Ферри Енерджи предвижда допълнително експериментално засаждане на дървото пауловния в района на Варна

17:05 | 19.07.07 г.
Засаждат 10 хил. растения за биомаса, част от мащабен енергиен проект
Започна засаждането на 10 хил. растения пауловния край Димово, област Видин, върху площ от 90 декара, съобщиха от компанията инвеститор в проекта Ферри Енерджи.

През септември се планира допълнително експериментално засаждане на различни видове от дървото пауловния върху площ от 90 декара в района на Варна.

Целта е да се проследи приспособяването на пауловнията в България, като през март 2008 г. се предвижда да започне интензивното засаждане на площ от над 60 хил. декара. Дърветата са предназначени за добиване на биомаса, която ще се трансформира в пелети за възобновяема енергия.

Инвестиционният проект на Фери Енерджи е с името Green energy и през февруари получи сертификат за инвеститор първи клас.

Проектът предвижда и изграждане на фабрики за преработка на биомаса и производство на евтина екологична енергия в района на Видин и Варна. Строежът на тези предприятия ще започне след изтичане на първата година от интензивното засаждане с пауловния, като заводите за биогориво ще влязат в експлоатация след първия тригодишен цикъл на културите.

Фери Енерджи е български филиал на испанската фирма Ferry Group - холдинг, съставен от семейни фирми, които имат повече от 35 г. опит в секторите туризъм, спорт, жилищно строителство, хотелиерство и земеделие.

У нас холдингът има и мащабен проект за изграждане на голф селище до софийското село Кътина. Стойността на всеки от двата проекта може да достигне 500 млн. евро, ако бъдат реализирани в пълния си вид.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още