IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българите са еврооптимисти и скептици за собствения си начин на живот

Показваме се най-ангажирани с европейските въпроси, но в същото време и най-малко ги познаваме

13:21 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Българите са еврооптимисти и скептици за собствения си начин на живот

Българите имат силно положителна представа за Европейския съюз (ЕС), сочи обявено днес изследване на Евробарометър, направено през втората половина на април във всичките 27 страни членки.

Резултатите от изследването за България бяха представени пред журналисти от анализатора за страната ни Вергиния Меркури. Тя посочи, че българите са сред най-уверените, че ЕС е демократичен, модерен и закрилящ.

Делът на тези обаче, които вярват в бъдещето на Общността е малко по-нисък от средното равнище за ЕС – 66% у нас спрямо 69% за всички членки.

Освен това резултатите показват, че българите са индивидуални песимисти, тъй като у нас 63% от анкетираните общо 1039 души отговарят, че не са доволни от начина си на живот. В страни като Дания и Норвегия 97% от анкетираните са удовлетворени от начина си на живот. В Румъния делът на доволните от настоящето си са 53 на сто.

Като най-голям проблем за страната ни българите определят престъпността – 35%, следват икономиката – 34%, и безработицата - 30%. За страните от ЕС най-голям проблем се явяват безработицата – 34%, и престъпността - 24%.

Като акценти на евроинтеграцията анкетираните у нас поставят на първите места социалните проблеми, борбата с престъпността и енергийните проблеми. Докато ЕС като цяло поставя на преден план проблемите с околната среда, борбата с престъпността и имиграционните въпроси.

Според проучването на Евробарометър най-положително на еврочленството ни гледат предприемачите (73%), управленските кадри (65%) и квалифицираните работници (64%).

Като цяло членството ни в ЕС означава нещо добро за 55% от българите, а за ЕС този показател е 57%.

По-конкретно само 43% от българските граждани смятат, че ставаме по-стабилни с членството в общността а 41% - по-скоро не. Тези цифри за ЕС като цяло са 51% и 39%.

Половината от българите отговарят твърдо, че сме спечелили от членството си в ЕС, а 32% не могат да преценят.

Българите си дават най-ниска самооценка за това дали разбират как действа ЕС – само 28% смятат, че разбират това. Този дял средно за всички членки е 43%.

„Проучването сочи, че в България има подчертана подкрепа за ценностите на ЕС“, каза пред журналисти председателят на представителството на ЕК за България Майкъл Хъмфрис. Той допълни, че като цяло положителните нагласи сега са малко по-умерени от тези през есента на миналата година.

По думите му изследването показва някои на пръв поглед противоречиви резултати. От една страна, българите са най-ангажирани с европейските въпроси, но, от друга страна, малко ги познават.

Доверието у нас в Европейския съвет и Европейската комисия е по-ниско от това в Европарламента. Отдава се високо значение на европейските институции, но работата им като цяло не се познава добре.

„Тревожно е, че мнозинството от хората в България са неудовлетворени от начина си на живот“, подчерта Хъмфрис. Той също изрази безпокойството си, че у нас не се обръща достатъчно високо внимание на проблемите, свързани с опазването на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още