IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 юли

07:55 | 17.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 юли

Шефът на мини "Марица-изток": Увеличението на заплатите с 20% е свързано със съкращения

в. Дневник

Увеличението на заплатите на служителите с 20%, както искат синдикатите, ще е свързано със съкращения, съобщи изпълнителният директор на мини "Марица-изток" Иван Марков. От 19 юли ръководството на дружеството започва преговори за промяната в работната заплата. Марков обясни, че на този етап не може да се каже какви ще са съкращенията. В момента в мините работят 7200 души, а средната брутната работна заплата е 940 лв. и е най-високата във въгледобива. Марков посочи, че ръководството започва съкращаване на разходите, но не може да се разчита на по-високо производство и продажби, защото пазарът е ограничен.

Пшеница от Държавния резерв пътува за Гърция

в. Новинар

Родни фирми изнасят пшеница за Гърция от складове на Държавния резерв в Лом, Монтана, Враца и Видин, научи "Новинар". Пълните тирове превозват житото по първокласния международен път Е 79. В същото време през последните дни експерти алармираха в медиите, че може да се наложи внос на хлебна пшеница на много по-високи цени в началото на 2008 г., ако сега изнесем родното зърно в чужбина. Камионите със зърно напускат страната само за ден и пак пълни се прибират обратно, но с документи, че са празни, твърдят обаче производители.

Комисията "Антиспекула" не откри нищо половин година

в. Сега

Производителите и търговците не са правили опити за спекулативно надуване на цените, откакто страната ни е член на ЕС. Това излиза от отчета на създадената през януари т.г. комисия за наблюдение и анализи на цените на пазара.
Месеци преди 1 януари т.г. редица производители обявиха, че ще последва скок в цените заради изравняването им с тези в Европейския съюз. Още тогава икономисти разкритикуваха това оправдание и съзряха, че то прикрива спекулативни намерения. Министърът в оставка Румен Овчаров реагира, като предложи създаване на тази комисия, а кабинетът я утвърди. Проверка на "Сега" обаче показа, че комисията досега е провела само едно заседание на 16 март.

Регулаторът притисна операторите за роуминг тарифите

в. Дневник

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще изиска от мобилните оператори информация за новите им тарифи за международен роуминг. Това е решил на свое заседание далекосъобщителният регулатор. "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател" трябва да внесат цените и условията си за роуминг в комисията до 23 юли. Това означава точно една седмица преди записания в европейския регламент срок за публичното им представяне пред потребителите - 30 юли.

Преизчисляването на сметките за парно започна

в. Новинар

Фирмите за топлинно счетоводство започват преизчисляването на изравнителните сметки според промените в Методиката за дялово разпределение. Новите текстове в Наредбата за топлоснабдяване са публикувани в "Държавен вестник" и влизат веднага в сила, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Промяната в начина на разпределяне на потребената в жилищните сгради енергия се наложи, след като при изчисляване на изравнителните сметки по правилата и формулите на действащата от април наредба за някои сгради се получиха аномалии.

БТК не е платила нито лев от глобите за нелоялна конкуренция

в. Сега

БТК не е платила досега нито една от наложените й глоби от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщи председателят ан антимонополното ведомство Петко Николов. Заради нелоялна конкуренция досега на телекома са наложени санкции за около 1.2 млн. лева. Последната глоба от 200 000 лв. е от миналата сряда заради злоупотреба с монополно положение при договаряне с алтернативен оператор за ползване на високоскоростната мрежа на предаване на данни.

Ферибот спасява износа за Русия

в. Стандарт

Ферибот ще улесни търговските отношения между България и Русия. Правителствата в София и Москва водят интензивни преговори за изграждането на морска връзка между двете държави. Това съобщи приемиерът Сергей Станишев на дискусия, организирана от УНСС. На нея участва и председателят на Руската търговска палата и бивш премиер Евгений Примаков. Фериботната връзка ще свързва Варна с руското пристанище Кавказ. То се намира точно на входа на Азовско море, на границата с Украйна, откъдето сега минават родните стоки за Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още