IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ломско пиво: Преговаряме с евентуални стратегически инвеститори

Посредниците БенчМарк Финанс и Пощенска банка имат мандат да преговарят и за останалите 80% от Ломско пиво АД

18:20 | 16.07.07 г.
Прокопи Прокопиев, снимка: Личен архив
Прокопи Прокопиев, снимка: Личен архив

Посредниците БенчМарк Финанс и Пощенска банка имат мандат да преговарят и за останалите 80% от Ломско пиво и да намерят стратегически инвеститор, каза Прокопи Прокопиев, директор корпоративна политика в Енемона АД, на пресконференция днес. Енемона притежава 99,9% от Агро инвест инженеринг, което е собственик на Ломско пиво АД.

В момента водим преговори с потенциални стратегически инвеститори, но не можем да споменем имена. Пощенска банка и БенчМарк също водят преговори с евентуални купувачи на мажоритарния пакет“, заяви Прокопиев.

Вторичното публично предлагане, което стартира в четвъртък (19 юли), е за 20% от капитала на компанията.

Стратегията на дружеството предвижда след сегашното предлагане да бъде взето решение кога да се продадат още 15-20% от капитала на Ломско пиво АД през борсата. До края на пролетта на 2008 г. се предвижда free-float-ът да достигне 35-40%. Не е предвидено „lock-up“ споразумение, което да забранява на мажоритарния собственик да продава акции в определен срок след вторичното публично предлагане, стана ясно още на днешната пресконференция.

По данни от проспекта на компанията Ломско пиво прогнозира 50% ръст на приходите от продажби на продукция до 6,73 млн. лв. през 2007 г. За 2006 г. приходите от продажби на продукция бяха на стойност 4,51 млн. лв.

Ломско пиво АД има пазарен дял от 58% за района на Монтана, а като цяло за страната - 1,5%-2%. Около 90% от оборота на компанията се формира от марката „Алмус“ и същевременно 90% от оборота се реализира в Северозападния район на страната.

През 2009 г. компанията планира да продаде 120 хил. хектолитра бира, като дори в момента капацитетът на предприятието е за 200 хил. хектолитра.

Минималната цена през първия ден на аукциона за книжата на Ломско пиво АД ще бъде 2,12 лв. на акция (21,2 хил. лв. на лот), а през втория и третия ден ще бъде 2,22 лв. на акция (2,22 лв. на лот). Собственикът на Ломско пиво АД - Агро Инвест Инженеринг АД, заедно с инвестиционните посредници БенчМарк Финанс АД и Пощенска банка АД са решили да определят максимална цена на акция, която е 3 лв. за всеки от дните на предлагането.

Свързани компании:

Ломско пиво АД(LOMP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още