IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консумирали сме най-евтино алкохол в ЕС през миналата година

Най-скъпи продукти и напитки са консумирали в Дания – с цени 142% спрямо средните за ЕС

15:08 | 13.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Консумирали сме най-евтино алкохол в ЕС през миналата година
Най-евтини хранителни продукти и напитки от страните от ЕС през миналата година е имала България – 56% от средните за страните от ЕС цени. Това се казва в публикувания отчет на Европейското статистическо бюро (Евростат) за цените на храните и напитките през 2006 г. в страните от ЕС и съседните държави.
 
Освен България, храните и напитките са били евтини в Литва – 64% от средните за ЕС цени, и в Полша и Словакия – 67% спрямо средните за ЕС.

Най-скъпи продукти и напитки са консумирали в Дания – с цени 142% спрямо средните за ЕС, следвани от Ирландия (125%), Финландия (120%), Швеция (119%).

Най-скъп хляб през миналата година се е продавал в Дания и Финландия, най-евтин – в България и Словакия. Най-евтино е било месото в България и Литва, най-скъпо – в Дания и Швеция. Млякото, сиренето и яйцата през 2006 г. са били най-евтини в Полша, Латвия, Литва и Словакия, а най-скъпи – в Кипър и Гърция.

У нас алкохолът през миналата година е бил най-евтин от страните от ЕС – 69% от средната за общността цена. Следват ни Словакия (72%), Унгария (77%) и Литва (79%).

Пристрастеността към тютюнопушенето е струвала най-скъпо на британците – два пъти над средните за ЕС цени, следвани от цените в Ирландия, Франция, Германия и Швеция. Най-малко пари за цигари са давали жителите на Латвия – 28% от средните за ЕС цени, а също сравнително ниски са били цените на цигарените изделия в Литва, Румъния и Естония.

Като цяло цената на стоките от продуктовата кошница в най-скъпите европейски страни е 2,5 пъти по-висока от тази в най-евтините страни, съобщават от ЕК.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още