IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписаха сделката за Топлофикация Пловдив

Купувач е австрийската EVN, която ще плати за дружеството 32,1 млн. евро

12:02 | 12.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Подписаха сделката за Топлофикация Пловдив
Агенцията за приватизация в качеството си на продавач и EVN AG, Австрия, като купувач, подписаха договора за приватизационна продажба на 25 850 307 броя акции, представляващи 100% от капитала на“Топлофикация-Пловдив” ЕАД, Пловдив, съобщиха от агенцията.

Покупната цена на продаваните акции е в размер на 32,1 млн. евро, която се заплаща чрез банков превод по сметка на АП.

Купувачът се задължава да не прехвърля акциите на дружеството, правата и задълженията, произтичащи от договора, както и да не намалява участието си в капитала му под 51% за срок от три години, освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол, както и да запази основния предмет на дейност и да не допуска ликвидация или преобразуване на дружеството за срок от три години.  

Австрийската компания ще трябва също така да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии и да не прекъсва снабдяването с топлинна енергия освен в случаите, предвидени в лицензията издадена на дружеството.

Купувачът е длъжен да поддържа разходите за труд във всяка от трите години след приключване, поне на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината приключила на 31 декември 2005 г.

Задълженията на EVN включват също привеждане на дейността на дружеството в съответствие и спазване на европейските директиви за големите горивни инсталации и контрол и опазване на околната среда от замърсяване. Компанията трябва да осигури дружеството да изпълнява всички задължения, съгласно Комплексно разрешително, издаденo от Министерство на околната среда и водите, както и да изпълнява задълженията, произтичащи от Програмата за прилагане на Директива 2001/80/ЕС, по отношение на подход, срокове и дейности, включително инвестиции.

Купувачът се задължава да встъпи като съдлъжник в просрочени публични задължения на дружеството към българската държава и в задълженията на дружеството към търговски дружества, в които българската държава притежава повече от 51 на сто от капитала им.

Купувачът се задължава да осигури дружеството да изпълнява задълженията си по договорите, сключени на основание Споразумението за заем от 29 юни 1995 г. и изменението към него от месец март 1997 г., сключено между България и Международната банка за възстановяване и развитие.

Освен EVN окончателна оферта в конкурса за продажбата на Топлофикация Пловдив подаде и френската компания Dalkia International с цена 25 млн. евро.

В следващите седмици се очаква финализирането на сделката.

ТЕЦ Пловдив разполага с общо пет съоръжения за производство на топлоенергия в Пловдив и Асеновград (едно от тях е когенерационно съоръжение). Общият им капацитет е 1 259 мегавата топлоенергия, както и 85 мегавата електроенергия. През 2006 г. бяха произведени 498 694 мегавата топлоенергия, като загубите от преноса на енергия бяха над 20%. През тази година до момента електропроизводството е 136 864 мегавата, при загуби и собствена употреба около 13%.

Дружеството снабдява около 40 000 клиенти с топлинна енергия. В него работят около 360 души.

На първо време в рамките на интеграцията на EVN Група ще бъде направен точен анализ на състоянието и дейността на предприятието. На тази база ще се разработят мерки за подобряване, особено за повишаване сигурността на захранване и качеството на обслужване”, заяви Петер Лайр, член на Управителния Съвет на EVN AG, след покупката.  

В България EVN работи в енергоснабдяването от 2005 г. след покупката на ЕРП Пловдив и ЕРП Стара Загора, сега вече ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД.

Стратегията на предприятието е да работи и в други сфери на дейност освен доставката на електроенергия и така да предлага на клиентите енергийно и инфраструктурно комплексно обслужване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още