IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Армията иска 2,6% от брутния вътрешен продукт

Заложените собствени приходи на МО за тази година са 48 млн. лв. и министерството няма интерес да ги надхвърля, защото преизпълнението отива във фискалния резерв

16:04 | 11.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Армията иска 2,6% от брутния вътрешен продукт
Финансирането на армията в момента не е достатъчно, то би трябвало да бъде 2,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза министърът на отбраната Веселин Близнаков пред журналисти след обсъждането в парламента на закрито заседание на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Той веднага добави, че в прогнозите за следващите три години е предвидено тази цифра да е 2,3%, така че ако се налага, Министерството на отбраната (МО) ще се съобрази с възможностите на държавния бюджет.

Заложените собствени приходи на МО за тази година са 48 млн. лева и министерството няма особен интерес да ги надхвърля, защото преизпълнението отива във фискалния резерв – каза Близнаков и даде пример, че за 2006 г. в резерва са отишли 16 млн. лв. Министърът поясни, че военните се самофинансират главно чрез недвижими имоти, които продават или заменят за жилища.

При предстоящото обсъждане на държавния бюджет за 2008 г. военният министър ще предложи ако не бъдат увеличени средствата за армията, поне да се даде възможност преизпълнението на собствените приходи да остава във ведомството.

Като един от основните аргументи за необходимостта от повече средства за отбрана Близнаков посочи участието в задгранични мисии, което в следващите години се планира да достигне 7-8% от числеността на армията.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още