IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 юли

07:50 | 11.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 юли

ЕС въвежда общи стандарти за АЕЦ заради България

в. Новинар

По предложение на България Европейският съюз обсъжда създаването на единни стандарти по ядрено регулиране, възражда се идеята за развитие на атомната енергетика. Това заяви външният министър Ивайло Калфин при откриване на конференция по повод 50-годишнината от създаването на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР). Организацията е правоприемник на бившия Комитет за използване на атомната енеригя за мирни цели, но чак сега той е постигнал изискването да бъде независим и компетентен, според министъра на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров.

Български софтуерен център ще сертифицира експерти в региона

в. Дневник

Центърът на Европейския софтуерен институт в България (ЕСИ център) получи официално оторизация да смени статута си и вече ще работи под името "ЕСИ център Източна Европа". Това съобщи вчера директорът на "ЕСИ Испания" Елена Шайд. Тя връчи на директора на българския софтуерен център Георги Шарков сертификат, който гарантира, че звеното е завършило трансфера на ноу-хау и има капацитет да доставя услуги под новото си име. Шайд заяви, че българският център има право да открива офиси и в други страни на региона. Шарков уточни, че първият от тях ще бъде отворен в Хърватия, а след това - в Армения и Молдова.

"Гражданската отговорност" ще стигне 600 евро до 5 години

в. Сега

Цените на застраховките "Гражданска отговорност" ще се повишават плавно до 2012 г., обяви вчера пред БНТ председателят на Националното бюро на автомобилните застрахователи Атанас Табов. Причините са разширяването на обхвата на застраховката за целия ЕС, както и по-големият размер на щетите, които се покриват, обясниха застрахователи. Те не изключиха покачване на цените да има и до края на годината, но се въздържаха от цифри.

Собствениците на гори ще получават пари от еврофондовете

в. Дневник

Собствениците на гори ще получават средства от европейските фондове за подобряване на състоянието им. Пари ще се отпускат и за първоначално залесяване, както и за възстановяване на изгорелите гори. Това са част от мерките, включени в Програмата за развитие на селските райони. Очаква се тя да бъде одобрена около 15 октомври от Брюксел, съобщи зам. земеделският министър Димитър Пейчев. По нея за периода 2007 - 2013 г. се предвижда да бъдат усвоени над 3.2 млрд. евро.

"Иновационно дружество" ще прави слънчева електроцентрала

в. Дневник

"Иновационно дружество" ще изгради слънчева електроцентрала във високотехнологичния парк на Шумен. Това съобщи председателят на съвета на директорите на компанията Емил Минев. Планираната мощност на съоръжение е 120 мВтч електрическа и 570 мВтч топлинна енергия. Стойността на соларната централа възлиза на 220 млн. евро. Инвестициите в първата фаза са около 50 млн. евро. Тези средства са осигурени от германско-швейцарски фонд ICS. Очаква се реализацията на проекта да започне през 2008 г. и да завърши за 4 години.

Туристическите босове пак се изпокараха

в. Сега

Амбициите на пловдивския бизнесмен Георги Гергов за пореден път разтресоха туристическия бранш. Едни от най-крупните инвеститори в сектора вчера го упрекнаха, че ръководи по авторитарен начин създадения преди 1 година Национален борд по туризъм (НБТ) и решиха да напуснат организацията. Петима членове на Управителния съвет, двама от Контролния съвет, както и учредители на НБТ заявиха, че напускат сдружението, защото са разочаровани от Гергов.

Журналисти оценяват проекти по САПАРД

в. Стандарт

Журналисти ще одобряват проектите на фермерите по програма САПАРД. Четирима души от четвъртата власт ще се включат в комисията, която разглежда исканията за финансиране на селските стопани. Идеята е на шефа на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Той е поискал съдействие от съюзите на издателите и на българските национални електронни медии. Всеки от двата съюза ще определи по двама авторитетни журналисти, които да се включат в Комисията за избор на проекти по САПАРД. Единият от тях ще има право на глас, а другият ще изпълнява съвещателни функции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още