IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Standard&Poor’s повиши кредитния рейтинг на ДжетФайненс Интернешънъл

Агенцията потвърди и краткосрочния кредитен рейтинг “В” (стабилен) и стабилната перспектива за развитие

12:28 | 10.07.07 г.
Standard&Poor’s повиши кредитния рейтинг на ДжетФайненс Интернешънъл
Международната рейтингова компания Standard&Poor’s повиши дългосрочния кредитен рейтинг на ДжетФайненс Интернешънъл от “В” на “В+”, съобщиха от компанията.

Агенцията потвърди и краткосрочния кредитен рейтинг “В” (стабилен) и стабилната перспектива за развитие на дружеството.

От Standard&Poor’s уточняват, че ДжетФайненс Интернешънъл може да получи и по-високи рейтинги в близко бъдеще, но засега рейтингът е ограничен поради бързия ръст на кредитирането в страната, който все още не е тестван в условията на пълен икономически цикъл. В допълнение, продуктите на компанията се отнасят към високорисковия финансов сектор и по-високите от средните икономически и индустриални рискове в България.

Според Мария Атева, финансов директор на ДжетФайненс Интернешънъл, новият, по-висок рейтинг е резултат и от високата възвръщаемост на активите, която към края на декември 2006 г. е 6,9%, а средната възвращаемост на собствения капитал е 42,2%. Настоящите нива на капитализация са с коефициент на средната възвращаемост на собствения капитал към отпуснатите заеми равен на около 28% в края на декември 2006.

ДжетФайненс Интернешънъл разполага и с рейтинг от агенция Муудис, а именно “В2”.

ДжетФайненс Интернешънъл, основана през ноември 2001 г., е специализирана финансова институция, лидер в областта на потребителското кредитиране в България.

От 2004 г. AIG Capital Partners е мажоритарен собственик на JetFinance International. Компанията е с активи в размер на 214 млн. лева. Отчетената нетна печалба за 2006 г. е в размер на 9,97 млн. лева, или с 72,5% повече в сравнение с 2005 г. Кредитният портфейл на ДжетФайненс в края на 2006 г. нараства с 69,3% на годишна база до 103,32 млн. лева. През 2006 г. компанията е отпуснала кредити в размер на над 168 млн. лева, което е нарастване със 74,5% в сравнение с предходната година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още